Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Στα άδυτα του αρχαιότερου Αστεροσκοπείου

ΙΔΑΙΟΝ ΑΝΤΡΟΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Ο εξωτερικός περίβολος του Ιδαίου Αντρου στον Ψηλορείτη ήταν ένα οργανωμένο σε επιστημονική βάση Αστεροσκοπείο τουλάχιστον από τη Μινωική περίοδο, με όργανα επιστημονικών μετρήσεων των ηλιοστασίων το βωμό του Δία καθώς και τις βάσεις των αγαλμάτων που βρίσκονταν έξω από την είσοδο του ιερού σπηλαίου.
Ο χώρος γύρω από το Ιδαίον Αντρον, όπου συνεχίζονται οι έρευνες για το Αστεροσκοπείο των Μινωιτών 
Ο χώρος γύρω από το Ιδαίον Αντρον, όπου συνεχίζονται οι έρευνες για το Αστεροσκοπείο των Μινωιτών Αυτή είναι η επιστημονική ανακοίνωση -που αποτελεί πολιτισμική ανατροπή για τον αρχαίο κόσμο- του μηχανικού και ερευνητή Νίκου Λεβεντάκη, που έγινε στο 11ο Διεθνές Κρητολογικό Επιστημονικό Συνέδριο το οποίο πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο, ανακοίνωση που βασίζεται στην «ανάγνωση» των μη κατανοητών αρχαιολογικών συμβολικών δεδομένων με βάση παραμέτρους των Θετικών Επιστημών.
Ετσι βεβαιώνεται πως πρώτοι οι αρχαίοι Ελληνες είχαν ένα ολοκληρωμένο ημερολογιακό έτος. Προτείνει μάλιστα ο κ. Λεβεντάκης το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, που βρίσκεται στον Ψηλορείτη, να ονομαστεί Αστεροσκοπείο της Ιδαίας Αρτέμιδος, αφού αυτή η θεά επόπτευε τα μονοπάτια στην ευρύτερη περιοχή, του Ψηλορείτη και φυσικά του Ιδαίου Αντρου, εκτός του κυρίαρχου ρόλου του Κρηταγενούς Δία.
Κύριε Λεβεντάκη, ποια είναι τα ημερολογιακά δεδομένα της Μινωικής περιόδου;
«Από στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από ιερά σπήλαια της Κρήτης βρέθηκε ότι, όπως οι Αιγύπτιοι έτσι και οι Μινωίτες διέθεταν χωριστό ηλιακό διοικητικό ημερολόγιο. Για τις θρησκευτικές τους τελετές οι Μινωίτες χρησιμοποιούσαν, παράλληλα, και σεληνιακό μηνολόγιο, το οποίο όμως διόρθωναν ηλιακά. Ειδικότερα η καταγραφή των βασικών σταθμών της πορείας του Ηλιου, δηλαδή των ισημεριών και των ηλιοστασίων, επιτυγχανόταν με κατασκευές στην αυλή του Ιδαίου Αντρου.
Ηδη αρχαίες μαρτυρίες (Διόδωρος Σικελιώτης, Βιβλιοθήκη Ιστορικής) πληροφορούν ότι η αυλή του Ιδαίου θεωρούνταν το ίδιο ιερή όπως και η σπηλιά. Ο Σπυρίδων Μαρινάτος λ.χ. που έκαμε ανασκαφές στο Ιδαίον, διαπίστωνε το 1956 με θαυμασμό ότι "ανοίγεται προς ανατολάς με το ευρύχωρον στόμιόν του και βλέπει προς τον ουρανόν. Μεγαλοπρεπές είναι το θέαμα του βραδέως στρεφομένου στερεώματος από του ύψους τούτου, οπόθεν οι αστέρες λάμπουν μετά στίλβης ασυνήθους".
Κατά σύμπτωση το Αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου Κρήτης, δίπλα στην κορυφή του Σκίνακα και στα 6.210 μ. από την είσοδο του Ιδαίου, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 230 μ. από τον άξονα των ισημεριών, που παρατηρούσαν οι ιερείς του. Ο εντοπισμός των κατασκευών που τοποθέτησαν οι ιερείς του Ιδαίου στην αυλή για να παρατηρούν την πορεία του Ηλιου, ανατρέπει τις επικρατούσες μέχρι σήμερα αντιλήψεις, ότι τα αρχαία ελληνικά ημερολόγια ήταν καθυστερημένα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα των Αιγυπτίων και των Βαβυλωνίων (G. Thomson, 1943).
Μηνολόγια
Αντίθετα, οι προσαρμογές των ελληνικών σεληνιακών μηνολογίων στα ηλιακά δεδομένα είναι παλαιότερες των βαβυλωνιακών, που τοποθετούνται στο 528 π.Χ. Πιθανό δε ήταν πιο αξιόπιστες και από αυτές του αιγυπτιακού ημερολογίου, αν κρίνει κανείς από τη φήμη που κατέκτησε το Ιδαίον στους Ρωμαϊκούς χρόνους, πιθανό διότι χρησιμοποιήθηκαν οι παρατηρήσεις του για διόρθωση του Ρωμαϊκού ημερολογίου, που την περίοδο της Δημοκρατίας είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Φαίνεται δε ότι, αντίθετα πάλι με τη θρυλούμενη οκταετηριδική διόρθωση που χρησιμοποιούσαν άλλοι λαοί, είναι ακριβής η πληροφορία του Ρωμαίου Διδύμου, πως τα πολύ παλιά χρόνια οι Ελληνες προσάρμοζαν "κατά το τρίτο και πέμπτο και όγδοο έτος", με υπόδειξη προφανώς των ιερέων του Ιδαίου».
Αυτό το αστρονομικό υλικό ως γνώση κυκλοφορούσε στην υπόλοιπη Ελλάδα;
«Οι πληροφορίες που συγκεντρώνονταν στο Ιδαίον για τη διοικητική οργάνωση του χρόνου φαίνεται πως με διάφορους τρόπους διαχέονταν σε όλη την Ελλάδα. Μ' αυτές σχετίζονται οι επίμονες πληροφορίες του Ομηρικού Υμνου στον Απόλλωνα, ότι το Μαντείο των Δελφών -με ηλιακό, επίσης, παρατηρητήριο- ιδρύθηκε από Κρήτες ναυτικούς. Παράλληλα, φαίνεται πως στη Βοιωτία υπήρχε σταθερός δεσμός με την Κρήτη. Ετσι εξηγούνται η φήμη του ημερολογίου της, αλλά και πολλές πληροφορίες του Ησιόδου, ιδιαίτερα για τις καλλιεργητικές υποχρεώσεις. Μάλιστα με λεπτομερή διαφοροποίηση των δεδομένων, που πρέπει ασφαλώς να αποδοθεί σε εμπεδωμένη γνώση των ημερολογιακών χαρακτηριστικών, διευκρινίζεται στον Ησίοδο πως "αυτός είναι ο νόμος των πεδιάδων και όποιων κατοικούν κοντά στη θάλασσα και στα δασωμένα φαράγγια" (Εργα και Ημέρες 388-), σε αντιδιαστολή με τα ορεινά μέρη, προφανώς.
Η δυσκολία του εγχειρήματος και η συχνότητα προσαρμογής του μηνολογίου στα ηλιακά δεδομένα περιλαμβανόταν στους λόγους των μεγάλων διαφοροποιήσεων των ημερολογίων στις ελληνικές πόλεις-κράτη. Ομως, σε τελική ανάλυση, ήταν εξαιρετικά ακριβής από τα παλιά ο χρόνος τέλεσης των μεγάλων κοινών τους εορτών, λ.χ. των Ολυμπιακών Αγώνων κ.ά. Εξάλλου η διασπορά των ημερολογιακών δεδομένων αποτελούσε, μάλλον, κριτήριο αυστηρής λεπτομερούς τήρησης παρά χαλαρότητας στην προσαρμογή.
Για τις μετρήσεις που μπόρεσε να πραγματοποιεί το ιερατείο του Ιδαίου, διέθετε ένα σταθερό παρατηρητήριο καταγραφής των ουράνιων φαινομένων γενικά και της πορείας του Ηλιου ειδικότερα. Ετσι εντόπιζαν τα σημεία ανατολής του Ηλιου κάθε φορά σ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Εξηγείται λοιπόν η πληροφορία του Σολίνου, ενός συγγραφέα των ύστερων Ρωμαϊκών χρόνων, που υποστηρίζει ότι "ο Ψηλορείτης γνωρίζει τη θέση εμφάνισης της ανατολής του Ηλιου πριν βγει"».
Κύριε Λεβεντάκη, ποια είναι τα αντικειμενικά στοιχεία που στοιχειοθετούν την πρότασή σας;
«Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου το 2009, από κοινού με τους αγρονόμους τοπογράφους μηχανικούς Νίκο και Γιώργο Ξυλούρη: εξαρτήθηκαν οι κρίσιμες θέσεις στην αυλή του Ιδαίου Αντρου από τριγωνομετρικά σημεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (ΓΥΣ) στις κορυφές "Κουροπητός", "Μυίγα", "Μαύρος Κούμος", "Πίπερος" και "Σωρός". Χρησιμοποιήθηκε μάλιστα για τις μετρήσεις γεωδαιτικός σταθμός τύπου "Topcon", ακρίβειας έξι δευτερολέπτων.
Τα βάθρα αγαλμάτων και το αστρονομικό παρατηρητήριο, που ώς τώρα θεωρούσαμε ότι ήταν ένας απλός βωμός, αποτυπώθηκαν στο ΕΓΣΑ '87 (Εθνικό Γεωγραφικό Σύστημα Αναφοράς). Διαπιστώθηκε μετά και τη θεωρητική επεξεργασία πληροφοριών που αντλήθηκαν από το Google, ότι ο άξονας των ισημεριών ουσιαστικά ταυτίζεται με το διαμήκη άξονα του βωμού. Ο άξονας επίσης του θερινού ηλιοστασίου περνά από τις θέσεις και των δύο βάθρων». *

Η αινιγματική σχέση Ελλήνων, Φοινίκων

Φοίνικες και Ελληνες διασταυρώθηκαν με τα καράβια τους σε ρότες ανοιχτού πελάγους στο Αιγαίο. Αντάλλαξαν προϊόντα, συνομίλησαν και συναναστράφηκαν επί αιώνες.
 
Ποιες είναι όμως οι γνώσεις μας για τον αρχαίο εξαφανισμένο αυτό μεσογειακό λαό, που ο Ομηρος περιγράφει ως δεινούς ναυτικούς, εμπόρους και τεχνίτες, αναξιόπιστους, πονηρούς και άρπαγες, αλλά και ανθρώπους με ιδιαίτερα χαρίσματα.
Η αινιγματική σχέση αυτών των δύο λαών, που υπήρξαν εξίσου πολυμήχανοι και επινοητικοί και άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, πρόκειται να διερευνηθεί σε μία αρχαιολογική έκθεση. Την οργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από 20 Δεκεμβρίου 2011 έως 20 Ιουνίου 2012 με τον τίτλο «Ελληνες και Φοίνικες στα σταυροδρόμια της Μεσογείου».
Η διάρθρωση της έκθεσης ακολουθεί δύο άξονες: ο ένας παρακολουθεί τη χρονολογική εξέλιξη των σχέσεων των δύο λαών από τις απαρχές τους (Μέση και Υστερη Εποχή του Χαλκού) μέχρι την κατάλυση των πόλεων της Φοινίκης από τον Μ. Αλέξανδρο και τον εξελληνισμό της Ανατολής και ο άλλος άξονας παρουσιάζει τις αλληλεπιδράσεις ελληνικού και φοινικικού πολιτισμού. Ολα αυτά θα διατυπωθούν μέσω 150 αρχαίων αντικειμένων που προέρχονται από το οικείο μουσείο, από το Εθνικό Αρχαιολογικό της Αθήνας, το Αρχαιολογικό Ηρακλείου Κρήτης, εννέα Εφορείες Αρχαιοτήτων και από το Μουσείο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού.
Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη, Σταυροδρόμι Πολιτισμού 2011: Αραβικός κόσμος και Ισραήλ». Μια πρώτη διερεύνηση για τις επαφές των Ελλήνων με αυτούς που αποκαλούνταν «Χαναανίτες» έγινε το 2003 στην έκθεση «Πλόες» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Ο διευθυντής του Ν. Σταμπολίδης έχει βρει στην ανασκαφή του στην αρχαία Ελεύθερνα αντικείμενα που απηχούν αυτή τη σχέση, ανάμεσά τους κι ένα φοινικικό «cipus» (επιτύμβια στήλη) της αρχαϊκής εποχής.
Στη Μεσόγειο
Η επιστήμη τοποθετεί τις απαρχές της σχέσης των Ελλήνων με τους λαούς της Ανατολής γύρω στο 16ο αιώνα π.Χ. Η άνθηση του Μυκηναϊκού πολιτισμού εξαπλώνει την εμπορική δύναμη των Μυκηναίων στις αγορές της ανατολικής Μεσογείου. Εκείνη την εποχή ιδρύονται και εμπορικοί σταθμοί στις ακτές του σημερινού Λιβάνου. Μετά την κατάρρευση του Μυκηναϊκού πολιτισμού στα τέλη του 11ου αι. π.Χ. προβάλλουν οι Φοίνικες ως μια ισχυρή εμπορική δύναμη τουλάχιστον ώς την αρχαϊκή εποχή (6ο αι. π.Χ.).

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Η ομοφυλοφιλία στην Αθήνα

Οι «Νόμοι» του Σόλωνα (βιβλίο 5, κεφάλαιο 5, άρθρο 332), είναι αρκετά σαφείς για τις συνέπειες που έχει κάποιος Αθηναίος αν συνάψει σχέση με άντρα:


Αν τις Αθηναίος εταιρήση, με έξεστω αυτω των εννέα αρχόντων γενέσθαι, μηδέ ιερωσύνην ιερώσασθαι, μηδέ συνδικήσαι τω δήμω, μηδέ αρχήν αρχέτω μηδεμιάν, μήτε ενδημον, μήτε υπερόριον, μήτε κληρωτήν, μήτε χειροτονητήν, μηδέ επικυρήκειαν αποστελλέσθω, μηδέ γνώμην λεγέτω, μηδέ εις τα δημοτελή ιερά εισίτω, μηδέ εν ταις κοιναίς σταφονοφορίες σταφανούσθω, μηδέ εντός των της αγοράς περιρραντηριων πορευέσθω.
Εάν δε ταύτα τις ποιή,καταγνωσθέντως αυτού εταιρείν, θανάτω ζημιούσθω.

Δηλαδή, αν κάποιος Αθηναίος συνάψει (ομοφυλοφιλική) σχέση με κάποιον άλλο:
• Δεν του επιτρέπεται να γίνει μέλος των 9 αρχόντων.
• Δεν του επιτρέπεται να εκλεγεί ιερέας.
• Δεν του επιτρέπεται να είναι συνήγορος του λαού.
• Δεν του επιτρέπεται να ασκήσει κάποια εξουσία, εντός η εκτός της χώρας, κληρωτή ή χειροτονητή.
• Δεν του επιτρέπεται να σταλεί ως κήρυκας πολέμου.
• Δεν του επιτρέπεται να εκθέσει τη γνώμη του.
• Δεν του επιτρέπεται να μπει στους δημόσιους ναούς.
• Δεν του επιτρέπεται να στεφανωθεί στις δημόσιες στεφανοφορίες.
• Δεν του επιτρέπεται να παίρνει μέρος στους περιπάτους που γίνονται στην αγορά.
•Όποιος λοιπόν (πολίτης) έχει καταδικαστεί ως ερωτικός σύντροφος, αλλά ενεργήσει αντίθετα με τις διατάξεις του νόμου, να τιμωρείται με θάνατο.

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΝΟΥΡΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΑΓΝΩΣΤΟ ΜΥΚΗΝΑΪΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ

Η βροχή «έκανε» την ανασκαφή

Δεν είναι πρώτη φορά που η βροχή γίνεται ανασκαφέας. Μια σφοδρή νεροποντή έφερε στο φως άγνωστο μυκηναϊκό νεκροταφείο στην ορεινή Κυνουρία. Οι κάτοικοι δεν άφησαν τους αρχαιοκάπηλους να δράσουν.
Μένει ακόμη να εντοπιστεί και ο μυκηναϊκός οικισμός 
Μένει ακόμη να εντοπιστεί και ο μυκηναϊκός οικισμός Ειδοποίησαν τη ΛΘ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αρκαδίας κι έτσι άρχισαν ανασκαφές. «Εχουμε πολύ καλή σχέση με τους ανθρώπους του νομού μας», λέει η προϊσταμένη της ΛΘ' ΕΠΚΑ Αννα Καραπαναγιώτου. «Ηταν αναμενόμενο να μας ειδοποιήσουν όταν τα περιγράμματα κάποιων τάφων ήρθαν στην επιφάνεια μετά τις βροχές».
Το άγνωστο μυκηναϊκό νεκρο ταφείο εντοπίστηκε 10 χλμ. βορειοδυτικά του Λεωνιδίου, κοντά στο χωριό Βασκίνα, στη θέση «Σοχά», που είναι ορεινή. Η ανασκαφή, που άρχισε με την υποστήριξη του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, έχει φέρει στο φως μέχρι στιγμής πέντε κιβωτιόσχημους τάφους. Ηταν κτερισμένοι με πήλινα συμποτικά αγγεία, λίθινα σφοντύλια και χάλκινη περόνη. Τα ευρήματα χρονολογούνται στον 14ο αι. π.Χ. κατά τους μυκηναϊκούς χρόνους. Εχουν μεταφερθεί στο Μουσείο Τρίπολης, όπου συντηρούνται.
Το ενδιαφέρον στις ταφές είναι ότι περιείχαν έναν ή πολλούς νεκρούς. Οι τάφοι με πολλαπλές ταφές περιείχαν οστά παλαιότερα, οπότε δείχνουν ανακομιδή. Σύμφωνα με τα μυκηναϊκά ταφικά έθιμα, όταν επρόκειτο να ταφεί ένας νεκρός, οι συγγενείς του συγκέντρωναν και τα οστά των προηγούμενων σε μια πλευρά του τάφου.
Η θέση του μυκηναϊκού νεκροταφείου δεν ήταν τελείως άγνωστη στους αρχαιολόγους. Περίμεναν να το εντοπίσουν κάποια στιγμή γιατί υπήρχαν επιφανειακά ευρήματα που μαρτυρούσαν την ύπαρξή του σε αυτό το οροπέδιο που βρίσκεται 20 χλμ. από το Λεωνίδιο.
Τώρα, γνωρίζουν πού είναι το νεκροταφείο. Μένει όμως να εντοπίσουν και το μυκηναϊκό οικισμό της περιοχής. Η έρευνα μόλις τώρα άρχισε εκεί.

Ναός Επικουρίου Απόλλωνα



Νοτιοδυτικά της Ανδρίτσαινας σε απόσταση 14 χλμ., σε ένα επιβλητικό και άγριο ορεινό τοπίο,
σε υψόμετρο 1.130 μ., στο όρος Κωτίλι, στην τοποθεσία που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Βάσσες (που σημαίνει μικρή κοιλάδα μέσα στα βράχια), βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής ναός του Επικουρίου Απόλλωνα, ένας από τους μεγαλύτερους ναούς της Αρχαιότητας.

Ο ναός του Επικουρίου Απόλλωνα είναι έργο του αρχιτέκτονα του Παρθενώνα Ικτίνου. Κατασκευάστηκε γύρω στα 420 π.Χ. πάνω σε παλαιότερο ναό, από τους κατοίκους της Φιγάλειας προς τιμήν του Απόλλωνα σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη σωτηρία τους από λοιμό. Το επίθετο Επικούριος δόθηκε στον Απόλλωνα γύρω στο 650 π.Χ., την εποχή των πολέμων με τους Σπαρτιάτες.

Είναι δωρικός περίπτερος κτισμένος από ντόπιο ασβεστόλιθο, ενώ μαρμάρινα ήταν τα κιονόκρανα του σηκού, ορισμένα μέρη της οροφής και της στέγης και ο γλυπτός διάκοσμος. Αποτελείται από πρόναο, σηκό και οπισθόδομο, έχει προσανατολισμό από βορρά προς νότο με διαστάσεις 14,48x38,24μ. στο επίπεδο του στυλοβάτη.

Ο ναός του Επικουρίου Απόλλωνα είναι το πρώτο μνημείο στην Ελλάδα που η Unesco συμπεριέλαβε (1986) στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Ο ναός αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα μνημεία της κλασικής αρχαιότητας. Είναι ο καλύτερα διατηρημένος ναός μετά το ναό του Ηφαίστου (Θησείο) στην Αθήνα. Κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία της ελληνικής αρχιτεκτονικής, αφού συνδυάζει με ξεχωριστό τρόπο τα αρχαϊστικά στοιχεία, που καθόριζε η τοπική θρησκευτική παράδοση, με τις τολμηρές ανανεωτικές ιδέες του δημιουργού του.

Η στενόμακρη κάτοψη της περίστασης (Η σειρά από κίονες που περικύουν τον σηκό), όπως και ο αριθμός των κιόνων (6x15 αντί του κανονικού για την εποχή 6x13) και η διάταξή τους (μεγαλύτερα μετακιόνια διαστήματα στις στενές πλευρές) είναι αρχαϊκά χαρακτηριστικά και παραπέμπουν στον μεγάλο ναό του Απόλλωνος στους Δελφούς. Τα στοιχεία όμως αυτά "δένουν" αρμονικά με γνωρίσματα της κλασικής αθηναϊκής αρχιτεκτονικής, όπως είναι η λεπτότητα των κιόνων, το χαμηλό ύψος της κρηπίδας και του θριγκού και η ευρυχωρία του προδόμου και του οπισθοδόμου. Η μεγάλη όμως καινοτομία του μνημείου έγκειται στη διαμόρφωση του εσωτερικού του.

Στο σηκό (Ο κύριος εσωτερικός χώρος στους αρχαίους ελληνικούς ναούς, αποκλειστικά αφιερωμένος για την φύλαξη του αγάλματος του θεού) υπάρχει η ιδέα της κιονοστοιχίας κατά τις τρεις πλευρές, όπως στον Παρθενώνα και το ναό του Ηφαίστου στην Αθήνα, όμως οι κίονες στις μακρές πλευρές δεν είναι ελεύθεροι. Παρουσιάζονται από τους τοίχους ως λεπτά εγκάρσια χωρίσματα, που καταλήγουν σε ιωνικούς ημικίονες με ιδιόμορφα κοινόκρανα και βάσεις. Στη στενή πλευρά του σηκού, απέναντι από την είσοδο, ο ελεύθερος κίονας έφερε το πρώτο στην ιστορία της αρχιτεκτονικής κορινθιακό κιονόκρανο.

Η κιονοστοιχία στήριζε ιωνικό θριγκό (Το μέρος των αρχαίων κτιρίων που βρίσκεται πάνω από τους κίονες), με ανάγλυφη ζωφόρο (Σπουδαίο αρχιτεκτονικό στοιχείο που προσδίδει κομψότητα στο επιστέγασμα των κτιρίων. Αποτελεί μια διακοσμητική ταινία που περιτρέχει το οικοδόμημα. Βρίσκεται συνήθως στην εξωτερική όψη του κτιρίου που μαζί με το γείσο και το επιστύλιο αποτελούν το λεγόμενο θριγκό), που περιέτρεχε εσωτερικά και τις τέσσερις πλευρές του σηκού.
Η ζωφόρος του ναού αποτελεί ένα πραγματικό αριστούργημα στο οποίο η ζωντάνια και η έκφραση των μορφών, καθώς και ο συνδυασμός της πλοκής των σκηνών, το κατατάσσουν στους καλύτερους γλυπτικούς διάκοσμους της αρχαιότητας. Την αποτελούσαν 23 πλάκες με μήκος 31 μ., εκ των οποίων οι έντεκα δυτικά εικονίζουν κενταυρομαχία και οι έντεκα ανατολικά αμαζονομαχία.
Μέσα στο ναό υπήρχε και μεγάλο (12 πόδια) χάλκινο άγαλμα του Απόλλωνα.

Το μεγαλύτερο μέρος από τις πλάκες της ζωφόρου βρίσκονται από το 1814 στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ άλλα μέρη της κοσμούν τις προθήκες του μουσείου του Λούβρου και του Μονάχου!

Σήμερα γίνονται εργασίες συντήρησης του ναού από τους επιστήμονες της Επιτροπής Επικουρίου Απόλλωνος, η οποία εποπτεύει το έργο και έχει έδρα την Αθήνα.




Επέστρεψε στην Ηλεία ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα

Ανακλήθηκε η διάταξη που προέβλεπε την υπαγωγή του στη Μεσσηνία

Επέστρεψε στην Ηλεία ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα  Ανακλήθηκε η διάταξη που προέβλεπε την υπαγωγή του στη Μεσσηνία

Ανακλήθηκε τελικά η διάταξη η οποία προέβλεπε την διοικητική υπαγωγή του ναού του Επικούρειου Απόλλωνα από την Ζ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Ολυμπίας στην οποία ανήκε, στην ΛΗ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων της Μεσσηνίας. Η συγκεκριμένη διάταξη είχε προωθηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον τότε υπουργό Πολιτισμού και νυν πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος θέλησε σε προεκλογική περίοδο να προσφέρει στους εκλογείς της περιφέρειας του ένα δώρο τιμής.
Ο νομάρχης Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας δήλωσε σχετικά: «Με ικανοποίηση σας ενημερώνω ότι η αδικία σε βάρος της Ηλείας αποκαταστάθηκε με την ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης που είχε δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 437/10-09-09, που μετέφερε τον Επικούρειο Απόλλωνα στη Μεσσηνία, με τη νέα δημοσίευση στο ΦΕΚ 115/6-04-10 της απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού κ. Παύλου Γερουλάνου.
Προσωπικά νιώθω ικανοποιημένος, γιατί έναν αγώνα που ξεκινήσαμε από τις 14 Σεπτεμβρίου 2009 και μετά από πολλές δράσεις, η τωρινή κυβέρνηση ανακάλεσε την απαράδεκτη αυτή απόφαση, δικαιώθηκαν όλοι οι Ηλείοι και κέρδισε το δίκαιο, το σωστό και το νόμιμο.
Θεωρώ ότι ένα πολύ σημαντικό βήμα έχει γίνει και απομένει:
-Να μη συζητηθεί εκ νέου στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το θέμα του Επικούρειου Απόλλωνα
-η ανάδειξη του Ναού και της ευρύτερης περιοχής των Βασσών, της Φιγαλείας και του Λύκαιου Όρους
-η διεκδίκηση της επιστροφής της Ζωφόρου του Ναού
Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα ανήκει πάλι στην Ηλεία, δικαιώθηκε το δίκαιο αίτημα μας, ο Ναός αποδόθηκε εκεί που ανήκει διοικητικά, στην Ηλεία, στην επαρχία Ολυμπίας και στη μητέρα Φιγάλεια Γη, στη Φιγαλεία, που είναι η μάνα – πόλη του Ναού.
Επαναλαμβάνω ότι ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δεν περιορίζεται στα όρια ενός Νομού, αλλά ανήκει σε όλη την Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο και όλοι εμείς τιμούμε και προφυλάσσουμε την κληρονομιά που μας άφησαν οι πρόγονοι μας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ερίζουμε για το που ανήκει αυτή η κληρονομιά».

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Κορυφαίο Ευρωπαϊκό Γεωπάρκο το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου

Και κάτι ελληνικό, παγκοσμίως πρότυπο. Ο λόγος για το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, που ανακηρύχθηκε κορυφαίο Ευρωπαϊκό Γεωπάρκο για την περίοδο 2011-2014 και μάλιστα με πρόταση ενός Γερμανού και ενός Κινέζου.
Η απόφαση επικυρώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Γραφείου Γεωπάρκων της UNESCO στο πλαίσιο του 10ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων που πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία.
Σύμφωνα λοιπόν με την τελική απόφαση του Γραφείου Γεωπάρκων της UNESCO, έγινε δεκτή η πρόταση του εμπειρογνώμονα της UNESCO Α. Σίλερ, διευθυντή Γεωπάρκου Γερμανίας, και του καθηγητή Λονγκ από την Κινεζική Ακαδημία Γεωεπιστημών. Σύμφωνα με την έκθεση των δύο επιστημόνων, διαπιστώθηκε η ποιότητα των υποδομών και το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών στον επισκέπτη του Απολιθωμένου Δάσους. «Παρουσιάζει υψηλού επιπέδου λειτουργία σε όλους τους τομείς και τα αποτελέσματά της εκτιμώνται ιδιαίτερα τόσο από τους επισκέπτες της περιοχής όσο και από τις τοπικές αρχές. Το Απολιθωμένο Δάσος αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής για όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

Οι Κούροι επέστρεψαν στο σπίτι τους

Στη γενέθλια γη τους αποδόθηκαν και επίσημα 17/8, από τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, οι δύο Κούροι της Τενέας που είχαν κλαπεί από το σημείο όπου βρίσκονταν θαμμένοι για 2.550 χρόνια, στα Κλένια Κορινθίας.
Οι δύο Κούροι έχουν βρεθεί σε λαθρανασκαφή στην Κόρινθο 
Οι δύο Κούροι έχουν βρεθεί σε λαθρανασκαφή στην Κόρινθο Εκτίθενται πλέον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου, μαζί με τα ανασκαφικά συνευρήματα που έφερε στο φως η έρευνα του αρχαίου νεκροταφείου, όπως οι πώρινες σαρκοφάγοι των νεκρών, στη μνήμη των οποίων στήθηκαν τα αγάλματα αυτά.
Τα δύο μαρμάρινα αγάλματα της αρχαϊκής εποχής κατασχέθηκαν από χέρια αρχαιοκάπηλων ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Γενικής Δ/νσης Ασφαλείας Αττικής.
Αμέσως μόλις υποδείχθηκε το σημείο εύρεσης από τους κλέφτες αρχαιοκάπηλους, η ΛΖ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που έχει έδρα στην Κόρινθο, ξεκίνησε εκτεταμένη σωστική ανασκαφική έρευνα κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκε το νεκροταφείο, που αναπτύσσεται εκατέρωθεν αρχαίας οδού και χρονολογείται στον 6ο, 5ο και 4ο π.Χ. αιώνα.
Κατά την έρευνα ήρθαν στο φως μέλη των αγαλμάτων που έλειπαν και είχαν υποστεί βλάβες εξαιτίας της λαθρανασκαφής: οι δεξιές κνήμες των Κούρων, τμήμα ενός πέλματος και της πλίνθου του και τμήματα της κόμης. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία αποκατέστησε σε μεγάλο βαθμό τις βλάβες.
Οι Κούροι είναι κατασκευασμένοι από μάρμαρο παριανό. Από μελέτες προκύπτει ότι παριστάνουν νεανίες με γυμνό σφριγηλό αθλητικό σώμα που στηρίζεται και στα δύο πόδια, το αριστερό πόδι κάνει ένα μικρό βήμα εμπρός, ενώ το πέλμα των ποδιών ακουμπάει το έδαφος.
Οι βραχίονες είναι κρεμάμενοι απολύτως συμμετρικά και τα δύο χέρια είναι σφιγμένα σε γροθιές που ακουμπάνε τους μηρούς, σαν να κρατάνε κάποια λαβή. Τα μαλλιά είναι σγουρά, καλοχτενισμένα και σχηματίζουν μια πλούσια κόμη που καλύπτει το πίσω μέρος της πλάτης, ενώ μια κορδέλα τα στεφανώνει.
Ο τύπος του νεανία παριστάνει την αρχέγονη μορφή του θεού Απόλλωνα, όπως ακριβώς χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα για την αναπαράσταση των ηρώων, γι' αυτό και ονομάζεται Απόλλων της Τενέας.
Τα αγάλματα πρέπει να κατασκευάστηκαν τον 7ο ή στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ., από μαθητή ή των ίδιων των εξεχόντων γλυπτών Δίποινου και Σκύλη που είχαν το εργαστήριό τους στην περιοχή της Τενέας, κάπου στις Κλεωνές, στο Αργος, στην Κόρινθο ή στη Σικυώνα.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Αρχαιο-Ελληνικά μνημεία και οι θησαυροί της Λιβύης βορά στη λεηλασία

Η UNESCO ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΧΑΟΥΣ


Τοιχογραφίες της νεολιθικής περιόδου, από τις σπηλιές στους βραχώδεις σχηματισμούς της Ακακούς. Αγάλματα της Αθηνάς, του Απόλλωνα και του Διονύσου και κεραμικά που προέρχονται από την περίφημη αρχαιοελληνική πόλη Κυρήνη, γενέτειρα του Ερατοσθένη. Ρωμαϊκά ψηφιδωτά και μωσαϊκά, όπως οι εκπληκτικές «Τέσσερις Εποχές», αλλά και πήλινα αγαλματίδια, νομίσματα και αντικείμενα καθημερινής χρήσεως που βρέθηκαν στη Λέπτις Μάγκνα, τη ρωμαϊκή πόλη που παρέμεινε επί αιώνες άριστα διατηρημένη κάτω από την άμμο.
Το περίφημο ρωμαϊκό μωσαϊκό των Τεσσάρων Εποχών: από τα εκθέματα στο Εθνικό Μουσείο «αλ-Τζαμαχιρίγια» της Λιβύης
 Το περίφημο ρωμαϊκό μωσαϊκό των Τεσσάρων Εποχών: από τα εκθέματα στο Εθνικό Μουσείο «αλ-Τζαμαχιρίγια» της Λιβύης Η πολιτιστική κληρονομιά της Λιβύης είναι ανεκτίμητη κι ένα αντιπροσωπευτικότατο μέρος της φιλοξενείται στο περίφημο Εθνικό Μουσείο αλ-Τζαμαχιρίγια της χώρας, στην Τρίπολη. Το θέμα είναι τι έχει απομείνει από τα ανεκτίμητα εκθέματα, καθώς ειδικοί απεσταλμένοι και ξένοι διπλωμάτες προειδοποιούν εδώ και τέσσερις μήνες για τη λεηλασία που γίνεται.
Η κατάσταση του χάους και της ακυβερνησίας, που κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες, έκανε το ζήτημα των αρχαιολογικών θησαυρών της Λιβύης φλέγον για την UNESCO, «καθυστερημένα» ωστόσο, όπως σχολιάζουν κάποιοι ξένοι δημοσιογράφοι.
Κλεμμένα
Πάντως η UNESCO απηύθυνε προχθές προειδοποίηση διά της γενικής της διευθύντριας Ιρίνα Μπόκοβα προς διεθνή μουσεία και εμπόρους τέχνης να επαγρυπνούν για όσα έργα τέχνης φτάνουν στα χέρια τους και προέρχονται από τη Λιβύη: «"Απρόσεκτοι" έμποροι που αγοράζουν τέτοια αντικείμενα ή και θραύσματα είναι κατ' ουσίαν ηθικοί αυτουργοί μιας ακόμα μεγαλύτερης λεηλασίας», ανέφερε η Μπόκοβα στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε. Και προσέθετε: «Η εμπειρία μάς δείχνει ότι σε εποχές κοινωνικών ταραχών υπάρχει τεράστιος κίνδυνος καταστροφών. Μας έχει διδάξει να επαγρυπνούμε για κλεμμένα αντικείμενα από άτομα που δεν διστάζουν να πλήξουν την ακεραιότητα έργων τέχνης ή αρχαιολογικών μνημείων».
Η UNESCO, που έχει ήδη επικοινωνήσει με τις γείτονες χώρες της Λιβύης για να τονίσει τη σημασία του αγώνα κατά του λαθρεμπορίου και της αρχαιοκαπηλίας, δηλώνει επίσης πρόθυμη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στην εκτίμηση και καταγραφή της ενδεχόμενης ζημίας στα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας, όπως και την οργάνωση ενός σχεδίου φρούρησης των χώρων αυτών, «το συντομότερο δυνατό».
Και πολύ πριν από την UNESCO υπήρχαν όμως ξένοι απεσταλμένοι στη Λιβύη που προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο λεηλασιών. Ο Ρώσος ιστορικός, κινηματογραφιστής και απεσταλμένος ρωσικής εφημερίδας στη Λιβύη Νικολάι Σολογκουμπόβσκι έχει π.χ. καταγγείλει ότι αεροσκάφη του ΝΑΤΟ έχουν βομβαρδίσει συχνά τον τελευταίο καιρό και τη Λέπτις Μάγκνα και την περίφημη φοινικική πόλη Σαμπράθα. Επίσης έχει καταγγείλει ότι εδώ και μήνες αρχαιοκάπηλοι κλέβουν ακόμα και τις τοιχογραφίες της Ακακούς με μία νέα μέθοδο: εμβαπτίζοντας σε κάποιο χημικό μεταξωτά πανιά, τα απλώνουν επάνω στις αναπαραστάσεις που ξεκολλούν από το βράχο και αποτυπώνονται στο μετάξι!
Ο ίδιος έχει ήδη από τον Φεβρουάριο γράψει πολλές φορές για φαινόμενα πλιάτσικου στο Μουσείο της Τρίπολης: «Το αλ-Τζαμαχιρίγια έχει λεηλατηθεί και σημαντικές αρχαιότητες έχουν απομακρυνθεί διά θαλάσσης από τη χώρα προς την Ευρώπη», δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση. «Η λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λιβύης», προσέθεσε, «έχει ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο. Πολύ φοβάμαι ότι αντιμετωπίζει την ίδια τραγική μοίρα που είχαν και οι αρχαιότητες του Ιράκ...».

και τις ΝΑΤΟϊκές βόμβες

Επίσημος φορέας δεν επιβεβαιώνει ότι από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς κινδύνεψαν και αρχαιολογικά μνημεία της Λιβύης. Κι αν κρίνουμε από την ιστορία στο Ιράκ, ούτε και θα το επιβεβαιώσει ποτέ.
Ξένοι δημοσιογράφοι, όμως, κυρίως από μουσουλμανικές χώρες, αλλά και από τη Ρωσία, επιμένουν ότι τουλάχιστον η περίφημη ρωμαϊκή πόλη Λέπτις Μάγκνα (130 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης) επλήγη από αεροπορικά πυρά. Ουδείς γνωρίζει για την ώρα αν υπάρχουν συγκεκριμένες ζημιές.
Πέντε αρχαιολογικοί χώροι της Λιβύης περιλαμβάνονται στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ανάμεσά τους η αρχαιοελληνική πόλη Κυρήνη στην ανατολική Λιβύη, η οποία είχε ιδρυθεί το 630 π.Χ. από Ελληνες άποικους. Κατά την παράδοση, προέρχονταν από τη Θήρα και είχαν λάβει χρησμό από το Μαντείο των Δελφών να αναζητήσουν νέο τόπο κατοικίας. Η περιπέτεια ίδρυσης της πόλης και της Απολλωνίας, του βασικού της λιμανιού, αναφέρεται μάλιστα λεπτομερώς στο 6ο βιβλίο της Ιστορίας του Ηροδότου.
Μιλούν ελληνικά
Η Κυρήνη υπήρξε η σπουδαιότερη πόλη της αρχαίας Λιβύης, συνάπτοντας εμπορικούς δεσμούς με όλες τις βασικές ελληνικές πόλεις. Το 460 π.Χ. έγινε Δημοκρατία και ως Δημοκρατία της Κυρήνης έλαβε μέρος με δύο τριήρεις στον Πελοποννησιακό Πόλεμο στο πλευρό των Σπαρτιατών.
Αργότερα, μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προσαρτήθηκε στις κτήσεις της δυναστείας των Πτολεμαίων και στα ρωμαϊκά χρόνια έγινε ρωμαϊκή επαρχία, διατηρώντας ωστόσο τον ελληνικό χαρακτήρα της. Ακόμα και σήμερα κάτοικοι της περιοχής μιλούν ελληνικά.
Από τα σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα στην Κυρήνη είναι ο ναός του Απόλλωνα (7ος αι. π.Χ.). Σημαντικός θεωρείται και ο ναός της Δήμητρας, καθώς και ο ημιτελώς ανασκαμμένος ναός του Διός. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει επίσης στο φως αρχαίο νεκροταφείο σε περιοχή μεταξύ της πόλης και της Απολλωνίας. Κι επίσης στην Απολλωνία διατηρείται άθικτο από το χρόνο ένα μικρό αρχαίο θεατράκι.
Τον 6ο αι. π.Χ. από Ελληνες ιδρύθηκε και η Βεγγάζη. Αρχικά ονομάστηκε Εσπερίδες (αφού ο μύθος ήθελε να βρίσκεται εκεί ο κήπος με τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων), αποτελώντας την περίφημη Πεντάπολη μαζί με τη Βάρκη (Al Marj), την Ταύχειρα (αργότερα Αρσινόη, σημερινή Τόκρα), την Κυρήνη και την Απολλωνία.
Ετερος πολύτιμος αρχαιολογικός χώρος της Λιβύης είναι η περίφημη ρωμαϊκή πόλη Λέπτις Μάγκνα (130 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης), η οποία είχε όμως ιδρυθεί το 1100 π.Χ. από Φοίνικες.
Ηταν μια από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες πόλεις της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Σήμερα είναι γνωστή ως η καλύτερα διατηρημένη πόλη των ρωμαϊκών χρόνων στη Μεσόγειο, πράγμα που οφείλεται στο γεγονός ότι παρέμεινε επί αιώνες θαμμένη κάτω από την άμμο. Ετσι ο χρόνος διατήρησε σχεδόν ανέπαφη την αρχαία της Αγορά, το λιθόστρωτο δρόμο με τους κίονες προς τη θάλασσα και το μεγαλοπρεπές ρωμαϊκό της αμφιθέατρο.
Στα νότια της Λιβύης, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία και τον Νίγηρα, βρίσκεται η οροσειρά της Ακακούς: πρόκειται για βράχια ουσιαστικά που διαμορφώθηκαν από την ψιλή άμμο. Εκεί, σε σπηλιές και λείους σχηματισμούς των βράχων υπάρχουν τοιχογραφίες, που κάποιες έγιναν και πριν από 14.000 χρόνια.
Κοντά στα σύνορα με την Τυνησία, σε μια όαση της Σαχάρας διασώζεται και η περίφημη ισλαμική πόλη Γκανταμές, «το μαργαριτάρι της ερήμου» και κάποτε βάση του υπερ-σαχάριου εμπορίου. Το κέντρο της είναι ένας σκεπαστός λαβύρινθος από δρομάκια.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ - ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΑΥΛΙΟΔΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΣΤΑ

Ελέφαντας - γίγας στη Μεγαλόπολη

Η Μεγαλόπολη Αρκαδίας είχε ελέφαντες, ελάφια, δασόβιους ρινόκερους, ιπποπόταμους και άγρια άλογα. Αυτό συνέβαινε πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, όπως επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά με την ανακάλυψη τμημάτων από δύο χαυλιόδοντες (μήκους 1,80 μ.) ελεφάντων και οστών του ίδιου ζώου από τη ΛΘ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Το 2007 είχαν βρεθεί στα Γρεβενά οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες του κόσμου (μήκους 5 μ.) 
Το 2007 είχαν βρεθεί στα Γρεβενά οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες του κόσμου (μήκους 5 μ.) Τα ευρήματα αυτά εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια εκσκαφών για ένα κτήριο της ΔΕΗ στο Ισιωμα μεγαλόπολης και ήδη μελετώνται από ειδικό που εστάλη επιτόπου από την έφορο Παλαιοανθρωπολογίας- Σπηλαιολογίας Αικατερίνη Κυπαρίσση- Αποστολίκα. Μάλιστα χθες εντοπίστηκε και ωμοπλάτη ζώου από τον Αθανάσιο Αθανασίου, που έσπευσε στο χώρο και εξέτασε τα θραύσματα από τους χαυλιόδοντες τα οποία φυλάσσονται σε προστατευμένο χώρο.
Εναυσμα για μύθους
Οι επιστήμονες γνωρίζουν πως στη λεκάνη της Μεγαλόπολης υπήρχε μια ρηχή λίμνη με πλούσια βλάστηση όπου έβρισκαν καταφύγιο τα παραπάνω ζώα. Οταν τα νερά της λίμνης βγήκαν στη θάλασσα, η λίμνη ξεράθηκε και τα ζώα εξαφανίστηκαν. Ετσι, ανακαλύπτονται κατά καιρούς διάφορα απολιθώματα ζώων εκείνης της εποχής, τα οποία μπορεί εμάς να μας εκπλήσσουν, για τους αρχαίους όμως ήταν έναυσμα για τη δημιουργία μύθων. Απόδειξη, ότι ο περιηγητής Παυσανίας τον 2ο αιώνα περνώντας από την Αγορά της Μεγαλόπολης έγραψε ότι υπάρχει ένα ιερό του Ασκληπιού «και κόκαλα που ξεπερνούν σε μέγεθος τα κοινά ανθρώπινα κόκαλα». Συμπληρώνει μάλιστα ότι «γι' αυτά υπήρχε η παράδοση πως ανήκαν σε έναν από τους γίγαντες που τους έφερε ως συμμάχους της Ρέας ο Οπλάδαμος». Εξ ου και η εικασία ότι η μάχη των Τιτάνων, η περίφημη Τιτανομαχία, έλαβε χώρα στην περιοχή της «Μεγάλης πόλης».
Σ' αυτή τη δοξασία οδηγήθηκαν οι αρχαίοι από ένα μηριαίο οστό ενός τεράστιου και εξαφανισμένου ήδη από την αρχαιότητα πλειόκαινου ελέφαντα. Το οστό αυτό είναι γνωστό ως το «Κόκαλο της Νιχώριας». Εχει μεταφερθεί στην Αμερική και στην Αγγλία για να μελετηθεί.
«Αυτό το μεγάλης σημασίας κόκαλο, που αξίζει να εκτεθεί στο κοινό, είναι ένα από τα δύο μοναδικά τεράστια σπονδυλωτά απολιθώματα που βρέθηκαν στην αρχαιότητα και ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους στην Ελλάδα» επισημαίνει η Αντριεν Μέιγιορ, ερευνήτρια Κλασικών και Ιστορικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στο βιβλίο της «Κυνηγοί των πρώτων απολιθωμάτων» (2000).
Απολιθώματα ζώων βρέθηκαν τυχαία από έναν χωρικό το 1902 και αμέσως άρχισαν ανασκαφές από τον καθηγητή Σκούφο, ο οποίος βρήκε πέντε τόνους απολιθωμένων σκελετών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Παλαιοντολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ρινόκεροι και μαμούθ
Η μελέτη του υλικού αυτού έδειξε ότι στις όχθες της λίμνης της Μεγαλόπολης έζησαν δύο κατηγορίες θηλαστικών. Εκείνα που ζουν σε θερμά κλίματα και πλούσια βλάστηση, δηλαδή ελέφαντες, ελάφια, δασόβιοι ρινόκεροι, ιπποπόταμοι και άλογα, κι εκείνα που ζουν σε ψυχρά κλίματα, σε παγωμένες εκτάσεις με βλάστηση στέπας και τούνδρας, όπως μαμούθ, βίσονες, και τριχωτοί ρινόκεροι.
Το ερώτημα για τους μελετητές των νέων ευρημάτων είναι αν ο προϊστορικός άνθρωπος πρόλαβε να δει κάποια από τα παραπάνω όντα. Αυτό το ερώτημα τίθεται γιατί στον ίδιο χώρο με τους χαυλιόδοντες βρέθηκε ένα παλαιολιθικό εργαλείο. Από την ακριβή χρονολόγησή τους θα φανεί αν συνυπήρξαν κατά την ίδια τουλάχιστον χιλιετία.*

«Διάζωμα» για την ανάδειξη 49 αρχαίων θεάτρων

Ενα σωματείο, όταν δεν θέλει να είναι σφραγίδα, αλλά παρεμβαίνει δημιουργικά στο πεδίο δράσης της επιλογής του, δικαιολογεί και το ρόλο του στην κοινωνία.
Το αρχαίο θέατρο Δήλου 
Το αρχαίο θέατρο Δήλου Μ' αυτό το βασικό χαρακτηριστικό κινείται το «Διάζωμα», εδώ και τέσσερα χρόνια, που έχει θέσει υπό την προστασία του την ανασκαφή, τη συντήρηση και την ανάδειξη 49 αρχαίων θεάτρων.
Η 4η γενική συνέλευσή του το περασμένο Σαββατοκύριακο, στους Δελφούς, είχε καλές ειδήσεις. Ηδη έχουν ανατεθεί δύο μελέτες για τα αρχαία θέατρα των Δελφών και της Δήλου στη Λιάνα Χλέπα και στον Κώστα Ζάμπα αντίστοιχα. Για τον δεύτερο είναι γνωστό το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μελέτης του: θα έχει παραδοθεί τον Ιανουάριο του 2012.
Σε άλλα τρία αρχαία θέατρα έχουν δρομολογηθεί εργασίες: στον Ορχομενό Βοιωτίας, όπου οι αρχαιολογικοί του χώροι θα ενοποιηθούν σε αρχαιολογικό πάρκο (από τους Δημήτρη Διαμαντόπουλο και Θεμιστοκλή Μπιλλή), στην Ερέτρια, όπου θα αποκατασταθεί το αρχαίο της θέατρο (από τους Φωτεινή Μπέλιου και Γιώργο Νίνο) και στον Ορχομενό Αρκαδίας, όπου και πάλι θα εκπονηθεί μελέτη αποκατάστασης (από τον Στράτο Παυλίδη).
Η συμμαχία με τις νέες τεχνολογίες ανήκει στις προτεραιότητες του «Διαζώματος», εξ ου και η συνεργασία με την εταιρεία Apple. Μέσω της οθόνης του κινητού τηλεφώνου, θα έχετε τη δυνατότητα να «ταξιδέψετε» ψηφιακά σε 125 αρχαία θέατρα, ωδεία, αμφιθέατρα, στάδια και βουλετήρια. Το πανόραμα των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης θα είναι μόνον η αρχή, αφού από το 2012 προβλέπεται εξαντλητική ξενάγηση (μέσω iPhone και iPad) στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου και της Μεσσήνης.
Οι «συνέργειες» μεταξύ «Διαζώματος» και υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ανέρχονται σε 31,3 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα προέρχονται από προγραμματικές συμβάσεις, χορηγίες, ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους. Καινοτομία αποτελεί ο «κουμπαράς», στον οποίον ο καθείς που θέλει να βοηθήσει τη συγκεκριμένη προσπάθεια μπορεί να ρίξει τον οβολό του. Μέχρι στιγμής, έχουν συγκεντρωθεί 248.455 ευρώ.
Αυτοί οι χώροι δεν αντιμετωπίζονται μόνον ως μουσειακά μνημεία. Γι' αυτό «ζωντανεύουν» με λόγο και μουσική. Η αρχή έγινε από το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας, όπου ο καθηγητής Δ.Ν. Μαρωνίτης διάβασε αποσπάσματα από την ομηρική Ιλιάδα. Θα ακολουθήσουν δύο συναυλίες, με την Καμεράτα - Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής: υπό τον Μίλτο Λογιάδη, στο Ωδείο Μεσσήνης (23 του μήνα), και τον Ιωακείμ Μπαλτσαβιά, στο Ωδείο της Κω (28 του μήνα).

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Οικισμός της Εποχής του Σιδήρου ανακαλύφθηκε στην Κοζάνη

Σημαντικότατοι οικισμοί της Νεολιθικής Εποχής και της Πρώιμης Εποχής Σιδήρου, ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των ανασκαφών της Λ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στη θέση Παλιοκαστανιά Σερβίων, στην Κοζάνη. Πρόκειται για τον πρώτο οικισμό της Εποχής Σιδήρου που ανασκάπτεται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, οικισμός της Αρχαιότερης Νεολιθικής περιόδου (6.500-6.000 π.Χ.) βρέθηκε σε υψόμετρο 1.700 μ. στην Πίνδο.



Νεολιθικός οικισμός στη θέση Σουλουκιά Ποντοκώμης, στο νομό Κοζάνης.

Σε άλλοτε υπερυψωμένο παραποτάμιο πλάτωμα, που σήμερα έχει κατακλυστεί από τα νερά της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου, η Εφορεία εντόπισε κατοικήσεις της Νεολιθικής εποχής (γύρω στο 5.500 π.Χ.), της Πρώιμης Εποχής Σιδήρου (υπολογίζονται γύρω στο 1.100-1.000 π.Χ.), των Ρωμαϊκών και των Βυζαντινών χρόνων (στην τελευταία περίοδο, η θέση χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο).



Από την ανασκαφή ήρθαν στο φως μία πηλοκατασκευή της Νεολιθικής εποχής, τρεις μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι με πιθάρια της Πρώιμης Εποχής Σιδήρου, ένα λιθόκτιστο δίχωρο κτίριο πιθανότατα της ίδιας περιόδου με αψίδα στα νοτιοδυτικά και σωζόμενο μήκος 11,6 μέτρα, λάκκοι (πιθανότατα απορριμματικοί) των Ρωμαϊκών χρόνων και ταφές της Βυζαντινής Εποχής.



Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η αρχαιολόγος της Λ' ΕΠΚΑ, Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη, «ο οικισμός της Πρώιμης Εποχής Σιδήρου, στην οποία ανήκει και η πλειονότητα των ερευνημένων καταλοίπων, είναι ο πρώτος που ανασκάφηκε στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς την εποχή αυτή έχουν εντοπιστεί εδώ μόνο συστάδες τάφων».

Επισημαίνει δε ότι «η γεωγραφική του θέση δίπλα σε ένα από τα σημαντικότερα ποτάμια περάσματα, σε μία περιοχή με διαχρονική κατοίκηση, η αυξημένη αποθηκευτική του δραστηριότητα και τα μεγάλα και σταθερά κτίρια από πέτρα, μαρτυρούν πως πρόκειται για έναν σημαντικό οικισμό, με κεντρικό χαρακτήρα στη ζωή των κατοίκων της περιοχής».

Σημαντικά ήταν και τα ευρήματα της ανασκαφής της Λ' Εφορείας στη θέση Κασιάνη Λάβας του δήμου Σερβίων, όπου εντοπίστηκε ο μόνος βεβαιωμένος οικισμός της Αρχαιότερης Νεολιθικής περιόδου (6.500-6.000 π.Χ.) σε τόσο μεγάλο υψόμετρο (950 μέτρα). Ο οικισμός αυτός βρισκόταν πάνω στο μοναδικό φυσικό πέρασμα που ενώνει διαχρονικά τη Θεσσαλία με τη Δυτική Μακεδονία.

«Οικισμός σε μεγάλο υψόμετρο, στα 1.700 μέτρα, εντοπίστηκε πρόσφατα στην Πίνδο. Ωστόσο, είναι σημαντικό το γεγονός ότι στην Αρχαιότερη Νεολιθική Εποχή έχουμε τους πρώτους οικισμούς με περισσότερο μόνιμο χαρακτήρα», διευκρινίζει η Α. Χονδρογιάννη- Μετόκη.

Σύμφωνα με την ίδια, ενδείξεις κατοίκησης της ίδιας εποχής υπάρχουν και στη Σαμαρίνα, στα 1.600 μέτρα, ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα η ύπαρξη οικισμού στην περιοχή. Στη συγκεκριμένη θέση διερευνήθηκαν, επίσης, διαταραγμένα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της Πρώιμης Εποχής Χαλκού (περίπου 3.000-2.000 π.Χ.) και της Ελληνιστικής Εποχής (300-100 π.Χ).


Τράτα «ψάρεψε» αμφορείς στη Σαμοθράκη

Δύο πήλινους αμφορείς, άγνωστης περιόδου «έπιασε» στα δίχτυα της η μηχανότρατα «Καπετάν Φώτης» νηολογίου Αλεξανδρούπολης, ενώ ψάρευε στην περιοχή «΄Ζουράφας» της Σαμοθράκης.
Οι αμφορείς μεταφέρθηκαν και φυλάσσονται στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης. Απόεκεί τα τους παραλάβουν οι αραχιολόγοι από την ΙΘ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.  

Επαναπατρίστηκαν «θησαυροί» των Ίνκας από τις ΗΠΑ




Το πανεπιστήμιο Γέιλ των ΗΠΑ επέστρεψε αντικείμενα των Ίνκας που είχαν αφαιρεθεί από την κορυφή του Μάτσου Πίτσου σχεδόν έναν αιώνα πριν.

 Το Γέιλ αποφάσισε να επιστρέψει τους "θησαυρούς" ένα χρόνο πριν, ύστερα από την επίμονη διπλωματική και τη νομική εκστρατεία της κυβέρνησης του Περού.
"Είναι θησαυροί, διότι αν και δεν είναι φτιαγμένα από χρυσό και πολύτιμους λίθους αντιπροσωπεύουν την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια του Περού", δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Άλαν Γκαρσία, κατά τη διάρκεια τελετής που παραχώρησε για την υποδοχή τους στο προεδρικό μέγαρο.
Τα αντικείμενα θα εκτεθούν στην Λίμα πριν να επιστρέψουν το σπίτι τους, το Κούζκο, την ιστορική πρωτεύουσα των Ίνκα. Περίπου 45.000 αρχαιότητες θα επιστραφούν στη "Χαμένη Πόλη" του Μάτσου Πίτσου, που αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο προσέλκυσης τουριστών στη χώρα.

Ξεκίνησαν διαδικασίες για τον επαναπατρισμό 8 βυζαντινών εικόνων

Σε Βρετανό δικηγόρο έχει ανατεθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ο επαναπατρισμός των 8 βυζαντινών εικόνων που είχαν κλαπεί την τελευταία δεκαετία από μοναστήρια και ναούς στα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου και στη Θεσσαλία και εντοπίστηκαν να προσφέρονται προς πώληση από την γκαλερί Temple του Λονδίνου.
Αυτό δήλωσε χθες η γ.γ. του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη, διευκρινίζοντας ότι την παράδοση των κλεμμένων έργων τέχνης έχει αποδεχτεί και ο έμπορος, ο οποίος διατείνεται ότι δεν γνώριζε πως πρόκειται για προϊόντα αρχαιοκαπηλίας.

Στην γκαλερί του στο Νότινγκ Χιλ διέθετε συνολικά 15 εικόνες, από τις οποίες πωλήθηκαν οι 7 έναντι 5.000 αγγλικών λιρών (7.255 ευρώ) έκαστη. Το ΥΠΠΟ είναι διατεθειμένο να τις διεκδικήσει και αυτές - αν και βάσει της βρετανικής νομοθεσίας είναι ένας πολύ δυσκολότερος στόχος.

Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν την δύο εβδομάδες μια γυναίκα ειδοποίησε τηλεφωνικά ότι αναγνώρισε στην ιστοσελίδα της γκαλερί την περίφημη εικόνα της Υπαπαντής, που είχε κλαπεί από το τέμπλο του ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Βισικού στην Καλωτά. «Καθώς είχαμε αδιαφιλονίκητες φωτογραφικές αποδείξεις, η υπόθεση πήρε από μόνη της τον δρόμο της», δήλωσε στην «Γκάρντιαν» ο Δήμος Κουρσινός, επικεφαλής της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της ΕΛ.ΑΣ., η οποία μετά την καταγγελία κινητοποιήθηκε ειδοποιώντας την Ιντερπόλ και τη Σκότλαντ Γιαρντ. «Παρ' όλα αυτά η υπόθεση εγείρει αρκετά ερωτήματα. Ο γκαλερίστας υπήρξε πολύ συνεργάσιμος, αλλά γεγονός παραμένει ότι όχι μόνο δεν διέθετε τα σωστά πιστοποιητικά, αλλά δεν τα είχε καν ζητήσει από τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη των εικόνων - οι οποίες είναι τόσο πολύτιμες που δεν θα 'πρεπε να 'χουν βγει ποτέ από την Ελλάδα, χωρίς σχετική άδεια απ' το ΥΠΠΟ».

Ο γκαλερίστας Ρίτσαρντ Τεμπλ, ένας από τους γνωστότερους εμπόρους τέχνης στο Λονδίνο, δήλωσε ότι κάνει 51 χρόνια αυτή τη δουλειά και ως εκ τούτου «είμαι πολύ γνωστός για να πάρω οποιοδήποτε ρίσκο. Γνωρίζω καλά τον άνθρωπο που μου πούλησε τις εικόνες -νομίζω πως έπεσε κι αυτός θύμα».

Η πιστοποίηση των εικόνων στάθηκε δυνατή χάρη στον ηλεκτρονικό κατάλογο των κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών από 12 μοναστήρια και ναούς της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, τον οποίο έχει αναρτήσει στο Διαδίκτυο η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων.