Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Ξεκίνησαν διαδικασίες για τον επαναπατρισμό 8 βυζαντινών εικόνων

Σε Βρετανό δικηγόρο έχει ανατεθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ο επαναπατρισμός των 8 βυζαντινών εικόνων που είχαν κλαπεί την τελευταία δεκαετία από μοναστήρια και ναούς στα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου και στη Θεσσαλία και εντοπίστηκαν να προσφέρονται προς πώληση από την γκαλερί Temple του Λονδίνου.
Αυτό δήλωσε χθες η γ.γ. του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη, διευκρινίζοντας ότι την παράδοση των κλεμμένων έργων τέχνης έχει αποδεχτεί και ο έμπορος, ο οποίος διατείνεται ότι δεν γνώριζε πως πρόκειται για προϊόντα αρχαιοκαπηλίας.

Στην γκαλερί του στο Νότινγκ Χιλ διέθετε συνολικά 15 εικόνες, από τις οποίες πωλήθηκαν οι 7 έναντι 5.000 αγγλικών λιρών (7.255 ευρώ) έκαστη. Το ΥΠΠΟ είναι διατεθειμένο να τις διεκδικήσει και αυτές - αν και βάσει της βρετανικής νομοθεσίας είναι ένας πολύ δυσκολότερος στόχος.

Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν την δύο εβδομάδες μια γυναίκα ειδοποίησε τηλεφωνικά ότι αναγνώρισε στην ιστοσελίδα της γκαλερί την περίφημη εικόνα της Υπαπαντής, που είχε κλαπεί από το τέμπλο του ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Βισικού στην Καλωτά. «Καθώς είχαμε αδιαφιλονίκητες φωτογραφικές αποδείξεις, η υπόθεση πήρε από μόνη της τον δρόμο της», δήλωσε στην «Γκάρντιαν» ο Δήμος Κουρσινός, επικεφαλής της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της ΕΛ.ΑΣ., η οποία μετά την καταγγελία κινητοποιήθηκε ειδοποιώντας την Ιντερπόλ και τη Σκότλαντ Γιαρντ. «Παρ' όλα αυτά η υπόθεση εγείρει αρκετά ερωτήματα. Ο γκαλερίστας υπήρξε πολύ συνεργάσιμος, αλλά γεγονός παραμένει ότι όχι μόνο δεν διέθετε τα σωστά πιστοποιητικά, αλλά δεν τα είχε καν ζητήσει από τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη των εικόνων - οι οποίες είναι τόσο πολύτιμες που δεν θα 'πρεπε να 'χουν βγει ποτέ από την Ελλάδα, χωρίς σχετική άδεια απ' το ΥΠΠΟ».

Ο γκαλερίστας Ρίτσαρντ Τεμπλ, ένας από τους γνωστότερους εμπόρους τέχνης στο Λονδίνο, δήλωσε ότι κάνει 51 χρόνια αυτή τη δουλειά και ως εκ τούτου «είμαι πολύ γνωστός για να πάρω οποιοδήποτε ρίσκο. Γνωρίζω καλά τον άνθρωπο που μου πούλησε τις εικόνες -νομίζω πως έπεσε κι αυτός θύμα».

Η πιστοποίηση των εικόνων στάθηκε δυνατή χάρη στον ηλεκτρονικό κατάλογο των κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών από 12 μοναστήρια και ναούς της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, τον οποίο έχει αναρτήσει στο Διαδίκτυο η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου