Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Η αινιγματική σχέση Ελλήνων, Φοινίκων

Φοίνικες και Ελληνες διασταυρώθηκαν με τα καράβια τους σε ρότες ανοιχτού πελάγους στο Αιγαίο. Αντάλλαξαν προϊόντα, συνομίλησαν και συναναστράφηκαν επί αιώνες.
 
Ποιες είναι όμως οι γνώσεις μας για τον αρχαίο εξαφανισμένο αυτό μεσογειακό λαό, που ο Ομηρος περιγράφει ως δεινούς ναυτικούς, εμπόρους και τεχνίτες, αναξιόπιστους, πονηρούς και άρπαγες, αλλά και ανθρώπους με ιδιαίτερα χαρίσματα.
Η αινιγματική σχέση αυτών των δύο λαών, που υπήρξαν εξίσου πολυμήχανοι και επινοητικοί και άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, πρόκειται να διερευνηθεί σε μία αρχαιολογική έκθεση. Την οργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από 20 Δεκεμβρίου 2011 έως 20 Ιουνίου 2012 με τον τίτλο «Ελληνες και Φοίνικες στα σταυροδρόμια της Μεσογείου».
Η διάρθρωση της έκθεσης ακολουθεί δύο άξονες: ο ένας παρακολουθεί τη χρονολογική εξέλιξη των σχέσεων των δύο λαών από τις απαρχές τους (Μέση και Υστερη Εποχή του Χαλκού) μέχρι την κατάλυση των πόλεων της Φοινίκης από τον Μ. Αλέξανδρο και τον εξελληνισμό της Ανατολής και ο άλλος άξονας παρουσιάζει τις αλληλεπιδράσεις ελληνικού και φοινικικού πολιτισμού. Ολα αυτά θα διατυπωθούν μέσω 150 αρχαίων αντικειμένων που προέρχονται από το οικείο μουσείο, από το Εθνικό Αρχαιολογικό της Αθήνας, το Αρχαιολογικό Ηρακλείου Κρήτης, εννέα Εφορείες Αρχαιοτήτων και από το Μουσείο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού.
Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη, Σταυροδρόμι Πολιτισμού 2011: Αραβικός κόσμος και Ισραήλ». Μια πρώτη διερεύνηση για τις επαφές των Ελλήνων με αυτούς που αποκαλούνταν «Χαναανίτες» έγινε το 2003 στην έκθεση «Πλόες» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Ο διευθυντής του Ν. Σταμπολίδης έχει βρει στην ανασκαφή του στην αρχαία Ελεύθερνα αντικείμενα που απηχούν αυτή τη σχέση, ανάμεσά τους κι ένα φοινικικό «cipus» (επιτύμβια στήλη) της αρχαϊκής εποχής.
Στη Μεσόγειο
Η επιστήμη τοποθετεί τις απαρχές της σχέσης των Ελλήνων με τους λαούς της Ανατολής γύρω στο 16ο αιώνα π.Χ. Η άνθηση του Μυκηναϊκού πολιτισμού εξαπλώνει την εμπορική δύναμη των Μυκηναίων στις αγορές της ανατολικής Μεσογείου. Εκείνη την εποχή ιδρύονται και εμπορικοί σταθμοί στις ακτές του σημερινού Λιβάνου. Μετά την κατάρρευση του Μυκηναϊκού πολιτισμού στα τέλη του 11ου αι. π.Χ. προβάλλουν οι Φοίνικες ως μια ισχυρή εμπορική δύναμη τουλάχιστον ώς την αρχαϊκή εποχή (6ο αι. π.Χ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου