Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Οι Κούροι επέστρεψαν στο σπίτι τους

Στη γενέθλια γη τους αποδόθηκαν και επίσημα 17/8, από τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, οι δύο Κούροι της Τενέας που είχαν κλαπεί από το σημείο όπου βρίσκονταν θαμμένοι για 2.550 χρόνια, στα Κλένια Κορινθίας.
Οι δύο Κούροι έχουν βρεθεί σε λαθρανασκαφή στην Κόρινθο 
Οι δύο Κούροι έχουν βρεθεί σε λαθρανασκαφή στην Κόρινθο Εκτίθενται πλέον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου, μαζί με τα ανασκαφικά συνευρήματα που έφερε στο φως η έρευνα του αρχαίου νεκροταφείου, όπως οι πώρινες σαρκοφάγοι των νεκρών, στη μνήμη των οποίων στήθηκαν τα αγάλματα αυτά.
Τα δύο μαρμάρινα αγάλματα της αρχαϊκής εποχής κατασχέθηκαν από χέρια αρχαιοκάπηλων ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Γενικής Δ/νσης Ασφαλείας Αττικής.
Αμέσως μόλις υποδείχθηκε το σημείο εύρεσης από τους κλέφτες αρχαιοκάπηλους, η ΛΖ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που έχει έδρα στην Κόρινθο, ξεκίνησε εκτεταμένη σωστική ανασκαφική έρευνα κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκε το νεκροταφείο, που αναπτύσσεται εκατέρωθεν αρχαίας οδού και χρονολογείται στον 6ο, 5ο και 4ο π.Χ. αιώνα.
Κατά την έρευνα ήρθαν στο φως μέλη των αγαλμάτων που έλειπαν και είχαν υποστεί βλάβες εξαιτίας της λαθρανασκαφής: οι δεξιές κνήμες των Κούρων, τμήμα ενός πέλματος και της πλίνθου του και τμήματα της κόμης. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία αποκατέστησε σε μεγάλο βαθμό τις βλάβες.
Οι Κούροι είναι κατασκευασμένοι από μάρμαρο παριανό. Από μελέτες προκύπτει ότι παριστάνουν νεανίες με γυμνό σφριγηλό αθλητικό σώμα που στηρίζεται και στα δύο πόδια, το αριστερό πόδι κάνει ένα μικρό βήμα εμπρός, ενώ το πέλμα των ποδιών ακουμπάει το έδαφος.
Οι βραχίονες είναι κρεμάμενοι απολύτως συμμετρικά και τα δύο χέρια είναι σφιγμένα σε γροθιές που ακουμπάνε τους μηρούς, σαν να κρατάνε κάποια λαβή. Τα μαλλιά είναι σγουρά, καλοχτενισμένα και σχηματίζουν μια πλούσια κόμη που καλύπτει το πίσω μέρος της πλάτης, ενώ μια κορδέλα τα στεφανώνει.
Ο τύπος του νεανία παριστάνει την αρχέγονη μορφή του θεού Απόλλωνα, όπως ακριβώς χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα για την αναπαράσταση των ηρώων, γι' αυτό και ονομάζεται Απόλλων της Τενέας.
Τα αγάλματα πρέπει να κατασκευάστηκαν τον 7ο ή στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ., από μαθητή ή των ίδιων των εξεχόντων γλυπτών Δίποινου και Σκύλη που είχαν το εργαστήριό τους στην περιοχή της Τενέας, κάπου στις Κλεωνές, στο Αργος, στην Κόρινθο ή στη Σικυώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου