Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Κορυφαίο Ευρωπαϊκό Γεωπάρκο το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου

Και κάτι ελληνικό, παγκοσμίως πρότυπο. Ο λόγος για το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, που ανακηρύχθηκε κορυφαίο Ευρωπαϊκό Γεωπάρκο για την περίοδο 2011-2014 και μάλιστα με πρόταση ενός Γερμανού και ενός Κινέζου.
Η απόφαση επικυρώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Γραφείου Γεωπάρκων της UNESCO στο πλαίσιο του 10ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Γεωπάρκων που πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία.
Σύμφωνα λοιπόν με την τελική απόφαση του Γραφείου Γεωπάρκων της UNESCO, έγινε δεκτή η πρόταση του εμπειρογνώμονα της UNESCO Α. Σίλερ, διευθυντή Γεωπάρκου Γερμανίας, και του καθηγητή Λονγκ από την Κινεζική Ακαδημία Γεωεπιστημών. Σύμφωνα με την έκθεση των δύο επιστημόνων, διαπιστώθηκε η ποιότητα των υποδομών και το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών στον επισκέπτη του Απολιθωμένου Δάσους. «Παρουσιάζει υψηλού επιπέδου λειτουργία σε όλους τους τομείς και τα αποτελέσματά της εκτιμώνται ιδιαίτερα τόσο από τους επισκέπτες της περιοχής όσο και από τις τοπικές αρχές. Το Απολιθωμένο Δάσος αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής για όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου