Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Ξεχασμένο θέατρο ξαναγεννιέται


Χάρη στο «Διάζωμα» του Σταύρου Μπένου ξανάρχισαν οι ανασκαφές στο αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών

 Το Σάββατο στις 10 το πρωί  αρχίσε η ξενάγηση στο αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών στη Νέα Αγχίαλο από την ανασκαφέα του Βάσω Αδρύμη-Σισμάνη. Ετσι, οι πολίτες της περιοχής θα μάθουν πως το κατεστραμμένο πιθανότατα από τους σεισμούς αυτό θέατρο (βρίσκεται πάνω στο ρήγμα Αλμυρού) ήταν εξ ολοκλήρου λίθινο και χωρούσε 3.000 θεατές.

Λειτούργησε από το τέλος του 4ου αιώνα π.Χ. έως το τέλος των αυτοκρατορικών χρόνων. Είναι εντός της τειχισμένης αρχαίας πόλης των Φθιωτίδων Θηβών, ενός τεράστιου κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου, που διαθέτει επίσης ιερό και σημαντικά δημόσια και ιδιωτικά κτήρια.

Το θέατρο αυτό είχε εν μέρει ανασκαφεί το 1992-93. Υστερα από 17 χρόνια απραξίας και μετά το προσωπικό ενδιαφέρον του Σταύρου Μπένου και του «Διαζώματος», όπως μας είπε η κ. Αδρύμη, ξανάρχισαν τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο οι ανασκαφές. Στην αρχή έσκαβαν με κονδύλια μιας προγραμματικής σύμβασης του ΥΠΠΟΤ και της Νομαρχίας Μαγνησίας. Τώρα η έρευνα συνεχίζεται με προγραμματική σύμβαση της Νομαρχίας και του Δήμου Νέας Αγχιάλου (συνολικά 80.000 ευρώ).

Το «Διάζωμα», που φιλοδοξεί να βάλει ένα λιθαράκι στην έρευνα, αναστήλωση και ανάδειξη των αρχαίων θέατρων όλης της χώρας, αρχίζει από τη Νέα Αγχίαλο το φετινό πρόγραμμά του, που έχει τίτλο «Ξεκινάμε», στοχεύοντας ώς το τέλος του 2011 να έχει αποτελέσει μοχλό κινητοποίησης της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών για τη χρηματοδότηση έργων σε περισσότερα από 15 αρχαία θέατρα.

Το απόγευμα του Σαββάτου  ακολουθήσε εκδήλωση στο αμφιθέατρο του δημαρχείου Νέας Αγχιάλου (7 μ.μ.) με ανοικτή συζήτηση και ομιλητές την κ. Αδρύμη («Το αρχαίο θέατρο της πόλης των Φθιωτίδων Θηβών. Παρελθόν, παρόν και μέλλον») και τον Σταύρο Μπένο («Ο ρόλος των πολιτών για την προστασία των μνημείων»). Χαιρετισμό θα απευθύνει ο δήμαρχος της πόλης Ηλίας Καραπατάκης και η εκδήλωση θα κλείσει με το μουσικό σύνολο «Ιαμβος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου