Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Aνασκαφή έφερε στο φως xρυσά κτερίσματα και τον τάφο ενός παιδιού -Εντυπωσιασμένοι οι αρχαιολόγοι


Μαντινεία

Εντυπωσιακά ευρήματα έχει φέρει στο φως η ανασκαφή που διενεργείται από τη ΛΘ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) σε οικόπεδο στην περιοχή Μηλιά του Δήμου Μαντινείας.

Η ανασκαφή ξεκίνησε πρόσφατα, όταν κατά την εκσκαφή θεμελίων οικοδομής ήρθαν στο φως αρχαία αντικείμενα.

Τα μέχρι τώρα ευρήματα, που χρονολογούνται στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, διότι για πρώτη φορά αποκαλύπτονται, στην περιοχή, χρυσά κτερίσματα.

Η ανασκαφή αποκάλυψε τον τάφο ενός μικρού παιδιού με χαραγμένη εξωτερικά μια λεοντοκεφαλή και μια μαρμάρινη στήλη, με την επιγραφή «ΧΑΙΡΕ».

Στο κεφάλι του παιδιού είχαν τοποθετηθεί κτερίσματα, φύλλα χρυσού, στο λαιμό έφερε χρυσό περιδέραιο και στο χέρι φορούσε δαχτυλίδι χρυσό με μια εξαιρετική παράσταση Ιππέα, ενώ γύρω από το νεκρό παιδί είχαν αποθέσει και βρέθηκαν όμορφα πήλινα και χάλκινα αγγεία, μια ξύστρα που χρησιμοποιούσαν αθλητές κι ένα ειδώλιο βατράχου, που εκτιμούν ότι θα πρέπει να ήταν το αγαπημένο παιχνίδι του νεκρού παιδιού.

Τα ευρήματα έχουν μεταφερθεί στο αρχαιολογικό μουσείο Τρίπολης, για φύλαξη και συντήρηση, ενώ η ανασκαφή συνεχίζεται.

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Ο τάφος της Αγίας Θεοδώρας ενδέχεται να βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη

Έναν καμαροσκεπή τάφο, με μαρμάρινο δάπεδο και τοίχους χωρίς επιχρίσματα, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη σε οικόπεδο της οδού Βασιλέως Ηρακλείου, στη Θεσσαλονίκη. Η αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να πρόκειται για τον τάφο της Αγίας Θεοδώρας.

Όπως δήλωσε η προϊσταμένη της 9ης ΕΒΑ Μελίνα Παϊσίδου, ο τάφος άρχισε να αποκαλύπτεται στις αρχές Αυγούστου και πριν λίγες ημέρες ήρθε στο φως ακέραιος.

Ο τάφος βρέθηκε στο πρωτοβυζαντινά στρώματα και ήταν κενός, επειδή είχε γίνει παλαιότερα ανακομιδή των οστών.

Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για τον τάφος της Αγίας Θοδώρας θα πραγματοποιηθούν έρευνες σε ιστορικές πηγές, σε συνάρτηση με όλα τα ανασκαφικά ευρήματα.
Να σημειωθεί ότι η ανασκαφή πραγματοποιείται σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της εταιρείας «Δομοτεχνική ΑΕ», με χρηματοδότηση της ίδιας της εταιρείας, η οποία ενδιαφέρεται να το οικοδομήσει.

Πάντως, η κ. Παϊσίδου διευκρίνισε ότι έπειτα την ολοκλήρωση των ανασκαφών θα κριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού το πώς θα αξιολογηθεί ο τάφος και το εάν θα οικοδομηθεί το οικόπεδο.

Εικαστική έκθεση στη Σχολή της Χάλκης εγκαινιάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης



«Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη»

Την εικαστική έκθεση Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη εγκαινιάζει την Κυριακή στις αίθουσες της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου. Η έκθεση έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες επισκέπτες από την Αθήνα και πολλούς από τους 101 Έλληνες εικαστικούς που κατόρθωσαν με τα έργα τους να σπάσουν τον αποκλεισμό της Σχολής, έστω για έναν μόνο μήνα...

Την έκθεση εγκαινίασε το Σάββατο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη Βασίλειος Μπορνόβας, και ακολουθούν την Κυριακή δεύτερα εγκαίνια από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στη Θεολογική Σχολή, όπου φιλοξενείται μέρος της έκθεσης.

Η έκθεση παρουσιάζεται έως τις 23 Σεπτεμβρίου στο Σισµανόγλειο Μέγαρο και την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου θα μεταφερθεί στην «Τεχνόπολι» στην Αθήνα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης βρίσκεται επίσης στην Κωνσταντινούπολη για το γεγονός.

Στα εγκαίνια αναμένεται να παραστούν Έλληνες και Τούρκοι καλλιτέχνες και συλλέκτες, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του πνευματικού, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου της Κωνσταντινούπολης.

Στην έκθεση συμμετέχουν 101 καλλιτέχνες με έργα που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για το γεγονός, δηλώνει η Αναστασία Μάνου, η οποία εμπνεύσθηκε και οργάνωσε την έκθεση.

«Πρόκειται για 101 απόπειρες εικαστικής 'αφήγησης' μέσα από τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τις κατασκευές, τη φωτογραφία, το βίντεο και την αγιογραφία» δηλώνει.

«Τα έργα, που δημιουργήθηκαν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους για τις ανάγκες της έκθεσης, 'ιχνηλατούν' και αναγιγνώσκουν στιγμιότυπα μυθολογικά, ιστορικά και καθημερινά, ενθυμήσεις από την αρχαιότητα, βυζαντινές μνήμες, βίους αυτοκρατόρων και αγίων, χορούς δερβίσηδων, ρομαντικές περιπλανήσεις περιηγητών, χειρόγραφα σημειωματάρια και χάρτες, νεότερα ενθυμήματα και ιστορικές φωτογραφίες και κειμήλια,...

»...παράδοξα οικείες ζωγραφιές του Μελίν, παράδοξα οικείες φωτογραφίες του Αρά Γκιουλέρ, καθημερινές εικόνες από την Πόλη, τα σπίτια, τις εκκλησίες, τους δρόμους, τα καφενεία, τις αγορές και τα παράλια, αλλά και έργα περισσότερο νοηματικά και αφαιρετικά, που ως αφετηρία έμπνευσής τους έχουν τα αρχετυπικά ψήγματα του πολιτισμού της Πόλης: »το χρυσό βάθος και τα ψηφιδωτά σπαράγματα, η βυζαντινή και η ισλαμική γραφή που συναντώνται και διασταυρώνονται όπως οι γλώσσες στην αρχαία αγορά, τα σύνθετα διακοσμητικά και αρχιτεκτονικά μοτίβα που διαμορφώθηκαν μέσα από αιώνες αισθητικών ανταλλαγών και αναζητήσεων, ενώνονται σε 101 απόπειρες αφήγησης, σε ένα πρισματικό φάσμα εικόνων, σε έναν παλίμψηστο καμβά που γοητεύει την ψυχή και συμπαρασύρει το βλέμμα σε ένα διηνεκές ταξίδι» λέει η Ίρις Κρητικού που είχε την επιμέλεια της έκθεσης.

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Βρέθηκε το ανάκτορο του Οδυσσέα;



Ιθάκη

Δύο Έλληνες αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που τα τελευταία 16 χρόνια ανασκάπτουν την περιοχή Αγ. Αθανάσιος στην Ιθάκη εκτιμούν ότι βρίσκονται σε μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών.

«Σύμφωνα με τα έως σήμερα στοιχεία, κινητά και ακίνητα, που είναι ιδιαίτερα σοβαρά, και με κάθε επιστημονική επιφύλαξη, πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά στο Ανάκτορο του Οδυσσέα και της Πηνελόπης, το μόνο από τα Ανάκτορα των Ομηρικών Επών, που δεν έχει ανακαλυφθεί», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-ΜΠΕ ο καθηγητής Αρχαιολογίας, Θανάσης Παπαδόπουλος, ο οποίος μαζί με τη συζυγό του, Λίτσα Κοντορλή, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παρουσίασαν στις 20 Αυγούστου την επιστημονική τους ανακάλυψη.

Πρόκειται για ένα μέγαρο τριών επιπέδων με κλιμακοστάσιο λαξευμένο στον βράχο και μέσα σε αυτό υπολείμματα μυκηναϊκής κεραμικής. Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα είναι μια κρήνη, που τοποθετείται στον 13ο αιώνα π.Χ, περίοδο κατά την οποία έζησε ο Οδυσσέας. Αντίστοιχες κρήνες ήρθαν στο φως στην Ακρόπολη των Μυκηνών και την Τίρυνθα.

«Πιστεύουμε ότι με τα ευρήματα, που έχουμε, τεκμηριώνουμε με επιστημονικό τρόπο την παράδοση, που αναφέρεται από τον Όμηρο και οι περιγραφές που γίνονται ταιριάζουν, παρά τις καταστροφές που έχουν υποστεί, γιατί πρώτον, η περιοχή κατοικήθηκε και χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία και δευτερευόντως επειδή ο χώρος ήταν

άφρακτος με αποτέλεσμα περίεργοι περιπατητές να εισβάλλουν σε αυτόν καθημερινά».

Ο κ. Παπαδόπουλος ζητεί την φροντίδα της Πολιτείας και του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να συνεχισθεί η ανασκαφή, αλλά να γίνει και η περίφραξη του χώρου.

Σημειώνεται ότι πριν από τέσσερα χρόνια, τον Νοέμβριο του 2006, ήρθε στο φώς ένα σημαντικό εύρημα από την Ιθάκη. Επρόκειτο για πινακίδα, στην οποία γίνεται αναφορά σε ένα από τα επεισόδια της Οδύσσειας. Το εύρημα παρουσιάστηκε σε γερμανικό έγκριτο αρχαιολογικό έντυπο (ΚΑDMOS). Πρόκειται για την απεικόνιση

πλοίου με τον Οδυσσέα, δεμένο στο κατάρτι, και τερατόμορφα σχέδια, μια τρίαινα και σημάδια γραφής Γραμμικής Α. Την επιστημονική δημοσίευση συνυπογράφουν δύο Έλληνες αρχαιολόγοι με τον ειδικό σε θέματα επιγραφικής Βρετανό Τζ. Οουενς.

Η περιοχή Αγ. Αθανασίου, στην οποία γίνονται ανασκαφές είναι έκτασης 25 στρεμμάτων και είναι απαλλοτριωμένη με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Προσφάτως, μάλιστα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ιθάκης ενέκρινε για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων χρηματοδότηση 115.000 ευρώ, προκειμένου να συνεχισθεί η αρχαιολογική έρευνα.

Ο επί εικοσαετίας πρώην δήμαρχος Ιθάκης, Σπύρος Αρσένης, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις για την ελληνική, και όχι μόνον, αρχαιολογία, καθώς ο Οδυσσέας αποτελεί εμβληματική μορφή για την παγκόσμια κοινότητα, τα μέλη της οποίας τον γνωρίζουν από τα μαθητικά τους χρόνια».

Από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού δεν διατυπώθηκε σχόλιο για το θέμα.

Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Παρατείνεται μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου η έκθεση γλυπτών στον Εθνικό Κήπο


Παρατείνεται μέχρι και τις 26 Σεπτεμβρίου, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού, η εγκατάσταση της Βάνας Ξένου με γενικό τίτλο «Η Ψυχή του Τόπου», στον Εθνικό Κήπο.

Η «Ψυχή του Τόπου» αποτελείται από 19 μεγάλες εγκαταστάσεις στις οποίες περιέχονται 85 γλυπτά. Βασικό χαρακτηριστικό του έργου της Βάνας Ξένου είναι ο διάλογος με την ιστορία και τους μύθους.

Οι θεματικοί άξονες που διέπουν τις 19 εγκαταστάσεις στον Εθνικό Κήπο είναι: η προέλευση, η έννοια και ο χαρακτήρας της ελεύσεως, η έννοια και ο χαρακτήρας του περάσματος, η σημασία των αξόνων ως μετάγουσας δύναμης, η φύση και οι κήποι της ιστορίας.

Η Βάνα Ξένου ορίζει τα έργα στην εγκατάσταση ως ενεργείς παρουσίες, όπου ο τόπος-πάρκο-κήπος συνηγορούν σε μια ανοιχτή σχέση του τόπου με τα στοιχεία που συνιστούν το έργο. Η παρουσία των κλαδιών, του νερού, του χώματος, των μετάλλων και των ορυκτών συνδέονται με τις μνημειακές μορφές των γλυπτών.

Ο Εθνικός Κήπος, αποτέλεσμα νεοκλασικού σχεδιασμού κατά τα πρότυπα των κήπων των Ευρωπαϊκών πόλεων την εποχή της ίδρυσης της νέας πρωτεύουσας, φέρει συγχρόνως τη μυθολογική και ιστορική πυκνότητα του συγκεκριμένου τόπου.

Είναι ο τόπος, που περιγράφεται σε έναν από τους σημαντικότερους πλατωνικούς διαλόγους τον «Φαίδρο», δύο βήματα από τον Ιλισό, το ποτάμι όπου περνώντας ο Σωκράτης αισθάνθηκε την ανάγκη να εξαγνισθεί («καθήρασθαι ανάγκη») και τρία στάδια κάτω από το ιερό της Άγρας, τόπο διεξαγωγής των μικρών μυστηρίων, εκεί όπου βρίσκεται και το ιερό της Αγροτέρας Αρτέμιδος.

Ο Εθνικός Κήπος είναι ένας αδιαμφισβήτητος ομφαλός για την πόλη των Αθηνών που όμως σπανίως έχει ανοιχτεί στις εικαστικές παρεμβάσεις. O Δήμος Αθηναίων και το Συμβουλίου του Κήπου διευρύνουν τις προοπτικές για πολιτιστικά δρώμενα.

Η έκθεση, που πραγματοποιείται από τον Δήμο Αθηναίων, τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Κήπου με τη συνεργασία του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, λειτουργεί καθημερινά τις ώρες λειτουργίας του Εθνικού Κήπου.

Πληροφορίες στο τηλ: 210 3644449- 210 3638132 (Γραφείο Τύπου του Πολιτιστικού

ΜΟΥΣΕΙΑ - ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΕΣ - ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Ακρόπολης(Μακρυγιάννη 2-4,τηλ.210 9241.043, www.theacropolismuseum.gr).Ωρες λειτουργίας:
08.00-20.00 καθημερινά.Δευτ.κλειστά.Είσοδος: 5 ευρώ. Αλεξ Μυλωνά- Σύγχρονης Τέχνης(πλ.Αγίων Ασωμάτων 5,Αθήνα,τηλ.210 3215.717).Ωρες λειτουργίας: Τετ.11.00-20.00,Πέμ.,Παρ.,Σάββ.11.00-17.00,Κυρ.10.00-17.00.Δευτ.,Τρ.κλειστά. Αρχαίας Αγοράς(Αδριανού 24, Πλάκα, τηλ. 210 3210.185).Ωρες λειτουργίας: Δευτ.11.00-19.00, Τρ.-Κυρ.08.00-19.00.Είσοδος: 4 ευρώ,2 ευρώ (υπερήλικοι,φοιτητές) ή 12 ευρώ (ισχύει και για τους αρχαιολογικούς χώρους: Ακρόπολη,Ρωμαϊκή Αγορά, Θέατρο Διονύσου,Στύλοι Ολυμπίου Διός). Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνος(Πλαταιών 114, Μαραθώνας,τηλ.22940 55155).Εκθέματα από τη Νεολιθική Εποχή ως και την Υστερη Ρωμαϊκή Περίοδο.Εκθέματα από τη μάχη του Μαραθώνα.Ωρες λειτουργίας: Τρ.-Κυρ.08.30-15.00.Είσοδος: 3 ευρώ (μειωμένο 2 ευρώ). Αρχαιολογικό Πειραιά(Χαρ. Τρικούπη 31, Πασαλιμάνι,τηλ.210 4521.598).Από τον 8ο αιώνα π.Χ.ως τα ελληνιστικά χρόνια.Ωρες λειτουργίας: 08.30-15.00 καθημερινά.Δευτ.κλειστά. Ατελιέ Σπύρου Βασιλείου(Γουέμπστερ 5Α,Αθήνα,τηλ.210 9231.502).Το σπίτι του ζωγράφου και συλλογή έργων του.Ωρες λειτουργίας: Τρ.,Πέμ., Παρ.10.00-16.00,Τετ.12.00-20.00,Σάββ.,Κυρ. 10.00-16.00,Δευτ.κλειστά. Βυζαντινό και Χριστιανικό (Βασ.Σοφίας 22,Αθήνα,τηλ.210 7211.027). Εργα τέχνης της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής.Ωρες λειτουργίας: 08.30-19.30 καθημερινά. Δευτ.κλειστά.Είσοδος: 4 ευρώ,2 ευρώ (μειωμένο). Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας(Λεβίδου 13,τηλ. 210 8015.870).Η φυσική ιστορία του πλανήτη.Ωρες λειτουργίας: 09.00-14.30 από Δευτέρα ως Σάββατο,10.00-14.30 την Κυριακή.Είσοδος: 3 ευρώ για παιδιά,5 ευρώ για ενηλίκους. Εβραϊκό(Νίκης 39, Αθήνα,τηλ.210 3225.582).Η ιστορία των εβραίων της Ελλάδας,παραδόσεις,έθιμα,πολιτισμός.Ωρες λειτουργίας: 09.00-14.30 καθημερινά,10.00-14.00 Κυριακή.Σάββ.κλειστά.Είσοδος: 5 ευρώ,3 ευρώ (φοιτητές,μαθητές και άνω των 60 ετών). Εθνική Γλυπτοθήκη(Αλσος Στρατού,Γουδή,είσοδος Κατεχάκη,τηλ.210 7709.855).«Μια πόλη που λέγεται Ισπανία».Ωρες λειτουργίας: Δευτ.,Τετ.,Πέμ.,Παρ. 17.00-21.00.Σάββ.,Κυρ.09.00-15.00.Τρ.κλειστά. Είσοδος: 6,50 ευρώ,3 ευρώ (φοιτητές). Εθνική Πινακοθήκη (Βασ.Κωνσταντίνου 50,Αθήνα,τηλ.210 7235.937, www. nationalgallery.gr).Μόνιμη συλλογή ελληνικής ζωγραφικής. «Ερνέστος Τσίλλερ (1837-1923)».Ωρες λειτουργίας: Δευτ.,Πέμ.,Παρ., Σάββ.,09.00-15.00.Τετ.,09.00-15.00 και 18.00-21.00.Κυρ.10.00-14.00,Τρ.κλειστά.Είσοδος: 6,46 ευρώ,2,93 ευρώ (φοιτητές και άνω των 65 ετών).

Εθνικό Αρχαιολογικό(Πατησίων 44,Αθήνα,τηλ.210 8217.717).Ωρες λειτουργίας: Δευτ.12.30-20.00, Τρ.-Κυρ.08.00-20.00.Είσοδος: 7 ευρώ,3 ευρώ (άνω των 65 ετών,ως 18 ετών),φοιτητές δωρεάν. Εθνικό Ιστορικό(Παλαιά Βουλή,Σταδίου 13,Αθήνα,πλ. Κολοκοτρώνη,τηλ.210 3237.617).Από την Αλωση ως το 1940.Ωρες λειτουργίας: 09.00-14.00 καθημερινά.Δευτ.κλειστά.Είσοδος: 3 ευρώ,Κυρ.δωρεάν. Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης(Κτίριο Ωδείου Αθηνών,Βασ.Γεωργίου Β΄ 17-19 και Ρηγίλλης,Αθήνα,τηλ.210 9242.111-2,www. emst.gr) Επιλογές από τη μόνιμη συλλογή.Ωρες λειτουργίας: Τρ.,Τετ.,Παρ.,Σάββ.,Κυρ.11.00-19.00.Πέμ.11.00-22.00.Δευτ.κλειστά.Είσοδος: 5 ευρώ,3 ευρώ (φοιτητές).Δωρεάν: κάτω των 12 ετών,άνω των 65 ετών, άτομα με ειδικές ανάγκες και ο συνοδός τους,καθώς και Πέμ.για όλο το κοινό 17.00-22.00. Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης (Μητροπόλεως και Βογατσικού 7,Θεσσαλονίκη,τηλ. 2310 228.823).Πέντε ενότητες εκθεμάτων: «Η εικόνα στο Σώμα της Εκκλησίας»,«Το Σύμβολο της Πίστεως και η Εικόνα»,«Τα μετά το Βυζάντιο»,«Εκκλησία Κυρίου,Εκκλησία πιστών» και «Η Ιερά Μητρόπολις της Αγιοτόκου Θεσσαλονίκης». Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης(Κυδαθηναίων 17,Πλάκα.Τζαμί,Αρεως 1, πλ.Μοναστηρακίου.Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8. Σπίτι οδού Πανός 22, τηλ. 210 3229.031).Συλλογές υφαντικής,ενδυμασιών,αργυροχοΐας,μεταλλοτεχνίας,ξυλογλυπτικής και λαϊκής ζωγραφικής,από το 1650 ως σήμερα.Ωρες λειτουργίας: 10.00-14.00 καθημερινά.Δευτ.κλειστά. Είσοδος: 2 ευρώ,1 ευρώ (φοιτητές,πολίτες της ΕΕ άνω των 65 ετών).Κυρ.Νοεμβρίου- Μαρτίου δωρεάν. Ελληνικής Παιδικής Τέχνης(Κόδρου 9,Αθήνα,τηλ.210 3312.621).Ζωγραφική και κατασκευές από καλλιτέχνες 5-14 ετών.Ωρες λειτουργίας: Τρ.Σάββ.10.00-14.00,Κυρ.11.00-14.00.Δευτ.κλει- στά.Είσοδος: 1,47 ευρώ (παιδιά,φοιτητές δωρεάν). Θεατρικό(Ακαδημίας 50, Αθήνα, τηλ. 210



3629.430,3637.453,www. theatremuseum.gr). Θεατρικά κοστούμια,προσωπικά αντικείμενα,φωτογραφίες,μακέτες.Ωρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.

10.00-15.00,Κυρ.10.00-13.00,Σάββ.κλειστά.

Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β.& Μ.Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, τηλ. 210 3611.206,www.thf.gr).Περιοδικές θεματικές εκθέσεις,συναυλίες,εκπαιδευτικά προγράμματα και διαλέξεις.Ωρες λειτουργίας: Δευτ.,Τετ.,Σάββ., Κυρ.10.00-18.00,Πέμ.και Παρ.10.00-22.00,Τρ. κλειστά.Είσοδος: 6 ευρώ,3 ευρώ (μειωμένο). Ισλαμικής Τέχνης(παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη, Διπύλου και Ασωμάτων, Κεραμεικός, τηλ. 210 -3225.550).Αντικείμενα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία,τη Μέση Ανατολή,την Υεμένη και την Ιβηρική Χερσόνησο.Ωρες λειτουργίας: Τρ.-Κυρ.09.00-15.00,Τετ.09.00-21.00.Δευτ.κλειστά.Είσοδος: 5 ευρώ,2,50 ευρώ (άνω των 65 ετών,φοιτητές).Κάθε Τετάρτη είσοδος ελεύθερη. Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας(Δημοκρίτου 7,Κολωνάκι,τηλ.210-3629.513).Ελληνική ενδυμασία και έλληνες ζωγράφοι. Κανελλοπούλου(Θεωρίας 12 και Πανός,Πλάκα,τηλ.210 3212.313).Εργα τέχνης από το 3000 π.Χ.ως τον 19ο αιώνα.Ωρες λειτουργίας: 08.30-15.00 καθημερινά.Δευτ.κλειστά.Είσοδος: 2 ευρώ, 1 ευρώ (άνω των 65 ετών και φοιτητές),φοιτητές ΕΕ δωρεάν. Κειμηλιαρχείο Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης(Λεωνίδα Παπαπαύλου 48,Σέρρες, τηλ.23210 99780).Τέσσερις θεματικές ενότητες: ιερές εικόνες,ξυλόγλυπτα,άμφια,ιερά σκεύη.Ωρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.10.00-13.00.Είσοδος ελεύθερη. Κέντρο Γαία(Οθωνος 100, τηλ. 210-8015.870).Οι ανθρώπινες επεμβάσεις στον πλανήτη Γη μέσα από οπτικοακουστικά και αμφίδρομα μέσα. Ωρες λειτουργίας: 09.00-14.30 καθημερινά, εκτός Παρασκευής και εορτών.Είσοδος: 4,50 ευρώ, 1,50 ευρώ (φοιτητές). Κεραμεικού(Ερμού 148, τηλ.210 3463.552).Ωρες λειτουργίας: Δευτ.11.00-15.00,Τρ.-Κυρ.08.30-15.00. Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη(Καλλισπέρη 12 και Καρυατίδων,Ακρόπολη).Μόνιμη συλλογή με 4.000 κοσμήματα και μικρογλυπτά.Ωρες λειτουργίας: Δευτ.,Πέμ.,Παρ., Σάββ.09.00-16.00,Τετ.09.00-21.00,Κυρ.11.00-16.00.Τρ.κλειστά.Είσοδος: 3 ευρώ,2,30 ευρώ (φοιτητές,συνταξιούχοι,ομαδικά).Τετ.μετά τις 15.00 και Σάββ.09.00-11.00,είσοδος ελεύθερη. Κρατικό Σύγχρονης Τέχνης(Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λαζαριστών,Θεσσαλονίκη,τηλ.2310 589.140-3,www. greekstatemuseum.com).Συλλογή Κωστάκη- Εργα Ρωσικής Πρωτοπορίας.Ωρες λειτουργίας: Δευτ.Παρ.10.00-14.00 και 17.00-21.00,Σάββ.-Κυρ.10.00-21.00.Είσοδος: 3 ευρώ,1,5 ευρώ (μαθητές,φοιτητές),1 ευρώ (ομαδικά),δωρεάν σε συγκεκριμένες ομάδες. Κυκλαδικής Τέχνης(Νεοφύτου Δούκα 4 και Μέγαρο Σταθάτου,Βασ.Σοφίας και Ηροδότου 1, τηλ.210 7228.321, www. cycladic.gr).Συλλογή κυκλαδικής τέχνης.Ωρες λειτουργίας: Δευτ.,Τετ., Παρ.,Σάββ.10.00-17.00,Πέμ.10.00-20.00,Κυρ. 11.00-17.00.Τρ.κλειστά.Είσοδος: 5 ευρώ,2,5 ευρώ (φοιτητές,άνω των 65 ετών,Σάββ.για όλους), δωρεάν σε συγκεκριμένες ομάδες. Λαογραφικό και Εθνολογικό Μακεδονίας- Θράκης(Βασ.Ολγας 68,Θεσσαλονίκη).«Στους μύλους της Μακεδονίας και της Θράκης- Νερόμυλοι,νεροπρίονα,νεροτριβές,μαντάνια στην παραδοσιακή κοινωνία».Μόνιμη έκθεση. Μακεδονικό Σύγχρονης Τέχνης(Εγνατίας 154,Θεσσαλονίκη,τηλ.2310 240.002).Συλλογή σύγχρονης τέχνης.Ωρες λειτουργίας: Τρ.-Σάββ.  10.00-14.00 και 18.00-21.00,Κυρ.11.00-15.00. Δευτ.κλειστά. Μπενάκη(Κουμπάρη 1, τηλ.210 3671.000).Η Ιστορία της Ελλάδας από τα προϊστορικά χρόνια ως τις αρχές του 20ού αιώνα.Ωρες λειτουργίας: Δευτ.,Τετ.,Παρ.,Σάββ.09.00-17.00,Κυρ. 09.00-15.00,Πέμ.09.00-24.00.Τρ.κλειστά.Είσοδος: 6 ευρώ,3 ευρώ (υπερήλικοι),10 ευρώ ενιαίο εισιτήριο για περιοδική έκθεση και μόνιμες συλλογές, φοιτητές και κάθε Πέμπτη δωρεάν. Μπενάκη- Κτίριο οδού Πειραιώς(Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, Γκάζι,τηλ.210 3453.111-3).Ωρες λειτουργίας: Τετ., Πέμ.και Κυρ.10.00-18.00,Παρ.και Σάββ.10.00-22.00.Δευτ.και Τρ.κλειστά.Είσοδος: 3 ευρώ. Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου(Νεστορίδειον Μέλαθρον, πλ.Χαρίτου,Ρόδος,τηλ.22410 43780).Μόνιμη συλλογή νεοελληνικής ζωγραφικής και γλυπτικής. Νομισματικό Αθηνών(Πανεπιστημίου 12,Αθήνα,τηλ. 210 3612.190).Ωρες λειτουργίας: Τρ.-Κυρ.08.30-15.00,Δευτ.κλειστά.Είσοδος: 3 ευρώ,2 ευρώ (μειωμένο). Παιδικό(Κυδαθηναίων 14,Αθήνα,τηλ. 210 3312.995-6).Ο Δήμος Αθηναίων και το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο παρουσιάζουν αμφίδρομα εκθέματα που βοηθούν τα παιδιά να εξοικειωθούν με τη σύγχρονη καθημερινή πραγματικότητα.Ωρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.10.00-14.00,Σάββ.-Κυρ.10.00-15.00.Δευτ.κλειστά. Πιερίδη Αρχαίας Κυπριακής Τέχνης(Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, τηλ. 210 3480.000).Η ιστορία του κυπριακού πολιτισμού από τα προϊστορικά χρόνια ως τον Μεσαίωνα.Ωρες λειτουργίας: 09.30-24.00 καθημερινά.Είσοδος: 3 ευρώ,1,50 ευρώ (φοιτητές). Πινακοθήκη Ευ.Αβέρωφ (Μέτσοβο,τηλ.26560 41210).Μόνιμη συλλογή νεοελληνικής τέχνης 19ου-20ού αιώνα.Ωρες λειτουργίας: 10.00-16.00 καθημερινά,Τρ.κλειστά. Είσοδος: 3 ευρώ,2 ευρώ (μαθητές,φοιτητές). Πινακοθήκη Κουβουτσάκη(Λεβίδου 11,Κηφισιά,τηλ. 210 6233.682-3).Μόνιμη έκθεση συλλογής 1.500 έργων παραστατικής ζωγραφικής ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών από το 1800 ως σήμερα.Ωρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.09.00-14.00 και 18.00-21.00, Σάββ.και Κυρ.10.00-15.00.Δευτ.κλειστά.Είσοδος ελεύθερη. Πολεμικό(Ριζάρη 2,Κολωνάκι,210 7244.464).Ωρες λειτουργίας: 09.00-14.00 καθημερινά.Δευτ.κλειστά.Είσοδος ελεύθερη. Πόλεως των Αθηνών-Βούρου- Ευταξία(Παπαρρηγοπούλου 7, πλ. Κλαυθμώνος, τηλ. 210 3231.397, 3246.164).Η ιστορία της Αθήνας από τη Φραγκοκρατία και ύστερα,κυρίως κατά την οθωμανική περίοδο.Μεγάλοι περιηγητές.Πινακοθήκη.Ωρες λειτουργίας: 10.00-14.00 καθημερινά.Τρ.κλειστά.Είσοδος: 5 ευρώ,3 ευρώ (φοιτητές,υπερήλικοι,ομάδες άνω των τεσσάρων),δωρεάν για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Συλλογή Εμφιετζόγλου(τέρμα οδού Φοινίκων, Ανάβρυτα- Μαρούσι, τηλ. 210 -8097.100,210 6143.340).Εργα καλλιτεχνών από τα μέσα του 19ου αιώνα ως σήμερα,από τον Νικόλαο Γύζη στον Τάκι,από τον Κώστα Τσόκλη στον Γιώργο Γυπαράκη και από τη Βάσω Κατράκη στον Αλέξανδρο Αβρανά.Ωρες λειτουργίας: Κυρ.10.00-18.00 (για το κοινό),Τρ.,Τετ.(εκπαιδευτικά προγράμματα, κατόπιν συνεννοήσεως,09.45 και 11.30). Φρυσίρα (Μονής Αστερίου 3-7,Πλάκα,τηλ.210 3234.678). Ωρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ.10.00-17.00,Σάββ., Κυρ.11.00-17.00,Δευτ.,Τρ.κλειστά.Είσοδος: 3 ευρώ. Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης(Αποθήκη Α΄, 1ος όροφος, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, τηλ. 2310

566.716).ΡhotoΒiennale 2010.Ωρες λειτουργίας: Τρ. - Παρ. 11.00-18.00, Σάββ. 11.00-22.00, Κυρ.

11.00-20.00,Δευτ.κλειστά.Είσοδος: 2 ευρώ,1 ευρώ,0,50 ευρώ.

Η γυναίκα που «άνοιξε» τη Χάλκη





ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Εργα 101 καλλιτεχνών φιλοξενούνται στη Θεολογική Σχολή στα Πριγκιπόννησα στο τέλος Αυγούστου χάρη στο όραμα της Αναστασίας Μάνου

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

«7 Ιανουαρίου 2009. Προσγειωνόμα- στε το πρωί σε μια παγωμένη Πόλη. Κάνει κρύο,ο αέρας διαπερνά τα κόκαλα. Ευτυχώςέχουμε καλό φως, μας βοηθά. Καθαρή εικόνα... Φέραμε μαζί και τις δύο κάμερες.Φθάσαμε εσπευσμένα,μόλις εγκρίθηκε η άδεια για λήψεις στα αγιάσματα: στην Ανάληψη, στη Μονή Παντοκράτορος, στον Αϊ-Γιώργη Κυπαρισσά...Στη Μονή Παντοκράτορος, που καθώς λέγεται υπήρξε η λαμπρότερη μονή της Πόλης, αναμένουμε επί ώρα:η άδεια που έχουμε αφορά το αγίασμα.Μπαίνουμε στο εσωτερικό της μονής.Απέχουν κάμερες και φωτογραφικές μηχανές. Ξάφνιασμα!Κλείνω τα μάτια για να “δω ” τη μία από τις πιο εντυπωσια κές σωζόμενες εκκλησίες. Αναζητώ μέσα στα μισογκρεμισμένα ερείπια τα ίχνη.Κλείνω τα αφτιά μου για να “ακούσω” την καθημερινότητα του βυζαντινού νοσοκομείου που φιλοξενούσε... Η θέα μάς μαγεύει. Γκρι-ασημί τα νερά του Βοσπόρου. Περιμένουμε στο μοναδικό καφέ που βρίσκεται εκεί.Ενα πλάνο μαγικό.Η Μονή Παντοκράτορος μοιάζει να αιωρείται μεταξύ ουρανού και θάλασσας. Ισως βρήκαμε το πλάνο της αρχής...». Με δύο κάμερες, φωτογραφικές μηχανές και μια μικρή ομάδα συνεργατών, η Αναστασία Μάνου βρέθηκε εκείνο το παγωμένο πρωινό στην Κωνσταντινούπολη για τα γυρίσματα του ντοκυμαντέρ «Ιχνηλατώντας την Πόλη» της εταιρείας της, White Fox.



Επιχειρηματίας, μητέρα 12χρονης κόρης, η κυρία Μάνου από νωρίς έμαθε να κρατά τα μάτια ανοιχτά. Είδε την προοπτική του ταξιδιού όταν απευθύνθηκε στον ξεναγό της ομάδας ρωτώντας τον τι έχει προβλεφθεί εν όψει της ανακήρυξης της Κωνσταντινούπολης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 2010 που να αναδεικνύει τον πλούτο που απλωνόταν μπροστά της. Η απάντηση δεν την ικανοποίησε και η απορία μετατράπηκε σε ανησυχία:

Φυτώριο πνευματικών ανθρώπων,οικουμενικών πατριαρχών,κληρικών,επιστημόνων και διαπρεπών ιεραρχών,η Θεολογική Σχολή της Χάλκης θα ανοίξει τις πύλες της επί 25 ημέρες και 8 ώρες κάθε ημέρα,φιλοξενώντας την έμπνευση ελλήνων εικαστικών «Μα καλά, κανείς δεν θα πει τίποτε για όλα αυτά σε όσους έλ θουν;». Τότε γεννήθηκε η ιδέα μιας εκδήλωσης η οποία θα αποτύπωνε έστω ένα μέρος της ομορφιάς που είδε και της συγκίνησης που ένιωσε στην Πόλη: μια έκθεση ελλήνων καλλιτεχνών με την οποία ύστερα από 30 και πλέον χρόνια θα άνοιγαν οι πύλες της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης! Και αυτό ακριβώς θα γίνει στις 28 Αυγούστου με τα εγκαίνια της έκθεσης 101 ελλήνων καλλιτεχνών με τίτλο «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη», η οποία θα αναπτυχθεί και στο Σισμανόγλειο Μέγαρο (28 Αυγούστου- 23 Σεπτεμβρίου).

Κινητό μουσείο γνωστών ονομάτων Το πλεονέκτημα του σχεδίου είναι ότι για πρώτη φορά η Θεολογική Σχολή της Χάλκης θα μείνει ανοιχτή επί 25 ημέρες και 8 ώρες κάθε ημέρα (όχι βέβαια ως ιερατική σχολή) για να φιλοξενήσει σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους τα έργα των καλλιτεχνών και μάλιστα υπό την αιγίδα του Δήμου Πριγκιποννήσων. Η διαδικασία για την επίτευξη του σχεδίου διήρκεσε μήνες και η δήλωση τούρκων επιμελητών τέχνης ότι η έκθεση είναι κινητό μουσείο βοήθησε. «Ισως αυτό καθησυχάσει όσους από τουρκικής πλευράς φανούν καχύποπτοι» επισημαίνει η κυρία Μάνου. Ενα κινητό μουσείο λοιπόν που περιλαμβάνει τις υπογραφές των μεγαλύτερων ελληνικών ονομάτων στις εικαστικές τέχνες, όπως ο Παναγιώτης Τέτσης και ο Αλέκος Φασιανός, αλλά και νεότερων καλλιτεχνών, όπως ο Σάββας Γεωργιάδης ή ο Γιώργος Χαδούλης, «σε έναν παλίμψηστο καμβά που γοητεύει την ψυχή και συμπαρασύρει το βλέμμα σ΄ ένα διηνεκές ταξίδι», όπως σημειώνει η επιμελήτριά της Ιρις Κρητικού.



ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΙ ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ



Η Αναστασία Μάνου Γεννημένη στην Αθήνα,με πατρική καταγωγή από την Ηπειρο και μητρική από τη Μάνη,η Αναστασία Μάνου ένα από τα πρώτα πράγματα που έμαθε από το σπίτι της είναι ότι«καλύτερα να πατάς γκάζι παρά να σκύβεις το κεφάλι». Σπουδές στα Οικονομικά,μεταπτυχιακό στο Πολυτεχνείο, δουλειά στο Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.Κάποια στιγμή διαπίστωσε ότι δεν της πήγαινε ένα τόσο«εσωστρεφές επάγγελμα» . Ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση (στο οικονομικό ρεπορτάζ),στη συνέχεια εισήλθε στον χώρο της έντυπης δημοσιογραφίας («Το Βήμα»,«Καθημερινή»).Προσωπικά προβλήματα την ανάγκασαν να...απογειωθεί.Ζήτησε από κάποιους γνωστούς της να της μεταβιβάσουν αντί κάποιου τιμήματος την εταιρεία παραγωγής ντοκυμαντέρ που σκόπευαν να κλείσουν.Αρχισε έτσι να δουλεύει πολύ σκληρά τα πρώτα χρόνια,συνειδητοποιώντας ότι δεν είναι εύκολο για μια γυναίκα να επιβιώσει στην Ελλάδα όταν έχει τη δική της επιχείρηση.Εφέτος κλείνει πέντε χρόνια στο τιμόνι της White Fox και,παρά τους δύσκολους καιρούς,η εταιρεία πάει καλά,έχει ανοιχτεί σχεδόν σε όλους τους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς,καθώς επίσης και στην κυπριακή αγορά.

«Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη» 28 Αυγούστου23 Σεπτεμβρίου Ωρες λειτουργίας:

Σισμανόγλειο Μέγαρο: 10.00-20.00, τηλ.0090 541 4047 843 Θεολογική Σχολή Χάλκης:

10.00-18.00, τηλ. 0090 541 4047 917 www.tracingistanbul.com

ΘΑΣΟΣ Το βασίλειο των κούρων





ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού του Βορείου Αιγαίου ολοκληρώθηκε, αποκαλύπτοντας τον απίθανο πλούτο των γλυπτών αλλά και τεκμήρια τέχνης ενός πολιτισμού που λάτρεψε το κρασί

ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ

Είναι ψηλός, τριάμισι μέτρα παλικάρι αυτός ο νεαρός λατρευτής του Απόλλωνα με το μικρό κριάρι στα χέρια, έτοιμο να το θυσιάσει στον θεό. Και παρ΄ ότι ο γλύπτης δεν τον ολοκλήρωσε ποτέ, είναι η καλύτερη υποδοχή για τους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θάσου, που εγκαινιάστηκε πριν από μερικές ημέρες, έτσι όπως τον αντικρίζουν μπαίνοντας στο κτίριο. Ο μαρμάρινος αρχαϊκός κούρος όμως είναι μόνο η αρχή. Στο ολοκληρωμένο πλέον μουσείο όλη η ιστορία του νησιού από την Παλαιολιθική ως και τη Βυζαντινή εποχή παρελαύνει σαν ταινία τέχνης: Εδώ τα εξαιρετικά γλυπτά της κλασικής εποχής, πιο κάτω τα πορτρέτα επιφανών πολιτών, εκεί τα πήλινα ειδώλια, τα κοσμήματα και τα μικροαντικείμενα από τις ταφές, αλλού τα ακροκέραμα από τα δημόσια κτίρια και οι επιγραφές. Η Θάσος άλλωστε έχει σπουδαία ευρήματα για να αναδείξει. Ανάμεσά τους και αυτά που συνδέονται με τον ονομαστό στην αρχαιότητα οίνο της.

Αρχαϊκός κούρος,ύψους 3,5 μέτρων, ανολοκλήρωτος Από το πρώτο μουσείο της Θάσου που είχε στεγαστεί στο ισόγειο ενός Δημοτικού Σχολείου, πιθανότατα το 1911, ως σήμερα, που είναι πλέον ένα από τα μεγαλύτερα του βορειοελλαδικού χώρου, έχει διανυθεί πολύς δρόμος. Τόσος που να έχουν αλλάξει όλες οι συνθήκες. Ανασκαφικές, εκθεσιακές, ακόμη και η ίδια η Ιστορία. Με συνολικό εμβαδό 2.376 τ.μ., με εκθεσιακούς χώρους που ανέρχονται στα 1.400 τ.μ. και βεβαίως με 1.700 και πλέον αρχαία ευρήματα που αναδεικνύονται στις 16 αίθουσές του, αυτό το μουσείο μπορεί να θεωρηθεί σήμερα ότι επιτέλους εκπληρώνει τον σκοπό του. Τα ορυχεία ώχρας της Νεότερης Παλαιολιθικής εποχής που έχουν εντοπιστεί στη θέση Τζίνες μαρτυρούν την πρώτη ανθρώπινη δραστηριότητα στη Θάσο. Στους ιστορικούς χρόνους όμως την ώθηση θα δώσουν οι Πάριοι που θα γίνουν τον 7ο αιώνα π.Χ. οι πρώτοι άποικοι του νησιού. Και στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. η πόλη της Θάσου θα έχει γίνει πλούσια και ισχυρή για να γνωρίσει στα χρόνια που θα ακολουθήσουν ακμή και ευημερία, που δεν θα ανακοπεί ούτε από τη μακεδονική κυριαρχία.



Αυτήτη χρονολογική σειρά ακολουθεί και το εκθεσιακό πρόγραμ μα του μουσείου, το οποίο ολοκλήρωσε η αρχαιολόγος κυρία Δήμητρα Μαλαμίδου- είχε αρχίσει από την αείμνηστη Μαρίνα Σγούρου- σε μουσειογραφικό σχεδιασμό του αρχιτέκτονα κ. Δημήτρη Κουτσογιάννη. Εργαλεία από το ορυχείο ώχρας, αγγεία, κοσμήματα και μικροαντικείμενα από τους προϊστορικούς οικισμούς του νησιού και εντυπωσιακές, λίθινες ανθρωπόμορφες στήλες για την εισαγωγή. Και στη συνέχεια οι ιστορικοί χρόνοι:



Κούροι και κόρες, κιονόκρανα και γείσα από τα πρώτα κτίρια της πόλης, επιγραφές και δικαστικά πινάκια επιτρέπουν τη γνωριμία με τη δημόσια ζωή της πόλης. Τα ιερά της Αθηνάς Πολιούχου, της Δήμητρας και της Κόρης, του Ποσειδώνα, της Αρτέμιδος, του Ηρακλή και του θάσιου αθλητή Θεαγένη, που τον λάτρεψαν ως ήρωα, αναδεικνύονται σε ιδιαίτερη ενότητα. Οπως και το κεφάλι αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον οποίο πρώτοι οι Θάσιοι από όλους τους Ελληνες λάτρεψαν ως θεό.

Η συνέχεια αναδεικνύει το εμπόριο, που έφερε τον πλούτο στο νησί: νομίσματα, τράπεζες μέτρησης υγρών, επιγραφές με νόμους για το εμπόριο οίνου, αμφορείς με τους οποίους μεταφερόταν ο περίφημος θασιακός οίνος. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους τεχνίτες του πηλού, σταεργαστήρια και στις τεχνικές τους στην κατασκευή ειδωλίων.

Επιγραφικά μνημεία και γλυπτά δίνουν στοιχεία για την πόλη κατά τη ρωμαϊκή περίοδο ενώ χαρακτηριστικά είναι τα πορτρέτα επιφανών πολιτών και ο ανδριάντας του αυτοκράτορα Αδριανού που ευεργέτησε τη Θάσο.

Και όταν ο επισκέπτης φθάσει στο υπερώο θα μπορέσει και πάλι να θαυμάσει, αυτή τη φορά την πίσω όψη του κούρου με τους βοστρύχους των μαλλιών και την ταινία που τα δένει σε «κόμπο του Ηρακλή».