Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Παρατείνεται μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου η έκθεση γλυπτών στον Εθνικό Κήπο


Παρατείνεται μέχρι και τις 26 Σεπτεμβρίου, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού, η εγκατάσταση της Βάνας Ξένου με γενικό τίτλο «Η Ψυχή του Τόπου», στον Εθνικό Κήπο.

Η «Ψυχή του Τόπου» αποτελείται από 19 μεγάλες εγκαταστάσεις στις οποίες περιέχονται 85 γλυπτά. Βασικό χαρακτηριστικό του έργου της Βάνας Ξένου είναι ο διάλογος με την ιστορία και τους μύθους.

Οι θεματικοί άξονες που διέπουν τις 19 εγκαταστάσεις στον Εθνικό Κήπο είναι: η προέλευση, η έννοια και ο χαρακτήρας της ελεύσεως, η έννοια και ο χαρακτήρας του περάσματος, η σημασία των αξόνων ως μετάγουσας δύναμης, η φύση και οι κήποι της ιστορίας.

Η Βάνα Ξένου ορίζει τα έργα στην εγκατάσταση ως ενεργείς παρουσίες, όπου ο τόπος-πάρκο-κήπος συνηγορούν σε μια ανοιχτή σχέση του τόπου με τα στοιχεία που συνιστούν το έργο. Η παρουσία των κλαδιών, του νερού, του χώματος, των μετάλλων και των ορυκτών συνδέονται με τις μνημειακές μορφές των γλυπτών.

Ο Εθνικός Κήπος, αποτέλεσμα νεοκλασικού σχεδιασμού κατά τα πρότυπα των κήπων των Ευρωπαϊκών πόλεων την εποχή της ίδρυσης της νέας πρωτεύουσας, φέρει συγχρόνως τη μυθολογική και ιστορική πυκνότητα του συγκεκριμένου τόπου.

Είναι ο τόπος, που περιγράφεται σε έναν από τους σημαντικότερους πλατωνικούς διαλόγους τον «Φαίδρο», δύο βήματα από τον Ιλισό, το ποτάμι όπου περνώντας ο Σωκράτης αισθάνθηκε την ανάγκη να εξαγνισθεί («καθήρασθαι ανάγκη») και τρία στάδια κάτω από το ιερό της Άγρας, τόπο διεξαγωγής των μικρών μυστηρίων, εκεί όπου βρίσκεται και το ιερό της Αγροτέρας Αρτέμιδος.

Ο Εθνικός Κήπος είναι ένας αδιαμφισβήτητος ομφαλός για την πόλη των Αθηνών που όμως σπανίως έχει ανοιχτεί στις εικαστικές παρεμβάσεις. O Δήμος Αθηναίων και το Συμβουλίου του Κήπου διευρύνουν τις προοπτικές για πολιτιστικά δρώμενα.

Η έκθεση, που πραγματοποιείται από τον Δήμο Αθηναίων, τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων και το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Κήπου με τη συνεργασία του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, λειτουργεί καθημερινά τις ώρες λειτουργίας του Εθνικού Κήπου.

Πληροφορίες στο τηλ: 210 3644449- 210 3638132 (Γραφείο Τύπου του Πολιτιστικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου